Coronapandemin

Fick inte vård i Sverige – flögs med ambulansplan till Turkiet

Av: 

Ebba Thornéus

Michael Toll

NYHETER

Pappan blev svårt sjuk, testade positivt för coronavirus, men fick ingen sjukvård i Sverige.

Efter att döttrarna vädjat om hjälp på sociala medier hämtades mannen under söndagsmorgonen av ett ambulansflygplan och transporterades till Turkiet.

– Vårt sjukhus står redo för er far, hälsar Turkiets hälsominister Fahrettin Koca på Twitter.

Under söndagsmorgonen landade ett turkiskt ambulansflygplan i Sverige. I samband med det lastades en 47-årig man, som enligt turkiska medier har dubbla medborgarskap, ombord på flygplanet.

Anledningen: Trots att han är sjuk i covid-19 fick han ingen hjälp från den svenska sjukvården, enligt hans båda döttrar som desperat bett om hjälp på sociala medier.

Mannen förs in i flygplanet på väg till Turkiet.

Andnöd

Enligt döttrarna fick deras pappa hög feber och senare andnöd. Vid ett besök på sjukhuset bekräftades det, enligt döttrarna, att pappan var smittad med covid-19. Men han skickades hem med värktabletter.

”Vi bor i Sverige med min familj. Min fars feber steg för elva dagar sedan och han började få andnöd. Vi ringde flera gånger varje dag, men de kom inte till oss”, skriver en av döttrarna i ett inlägg på Twitter som fått stor spridning.

Tillståndet förvärrades dock och döttrarna ringde 112 för att pappan skulle hämtas med ambulans. Enligt döttrarna sade dock ambulanspersonalen att de inte kunde ta med sig pappan till sjukhus.

Hälsning från presidenten

I ett sista försök vädjade de då återigen om hjälp på sociala medier. Och budskapet nådde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och landets hälsominister Fahrettin Koca. Den senare svarade följande på Twitter:

”Vårt sjukhus och läkare är redo för er far. Jag vidareförmedlar en hälsning från vår president”.

”Gick snabbt”

Aftonbladets fotograf Krister Hansson befanns sig under söndagsmorgonen vid flygplatsen. Han förklarar att händelseförloppet gick snabbt.

– Två bilar körde in bakom en säkerhetsbil och åkte ut på landningsbanan där ambulansflygplanen brukar parkera. Sedan lastades mannen på en bår. En halvtimme senare lämnade flygplanet, säger han.

Polisen i region Syd, bekräftar för Aftonbladet att de har varit på flygplatsen i samband med ett sjukvårdsärende, men vill inte ge några ytterligare detaljer.

Region Skåne: ”Känner till fallet”

Region Skåne säger att de inte kommenterar enskilda fall på grund av patientsekretessen men bekräftar att de ”känner till ärendet genom vad som skrivits i media”.

– Vi har rutiner för vad som gäller för behandling av covid-19 fall och det görs medicinska bedömningar i varje enskilt fall. Samtidigt är det viktigt att poängtera att de flesta fall av covid-19 inte vårdas på sjukhus, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare Region Skåne.

Aftonbladet söker döttrarna.

Turkiskt ambulansflyg hämtar coronasjuke mannen.

ANNONS

Överraska någon med ett vackert blombud! Skicka en bukett för lite extra kärlek och omtanke till nära och kära - alltid trygg hemleverans till dörren.

Extern länk från Interflora

Läs mer

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sverige

Turkiet

Coronaviruset