De större kyrkorna i Sydkorea öppnar igen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Alla kyrkor har inte hållit stängt. Påskfirande skedde i vissa kyrkor i Seoul i Sydkorea. Arkivbild.

De sydkoreanska myndigheterna låter större kyrkor öppna upp för gudstjänster igen, men med vissa restriktioner.

När coronaviruset härjade fritt i landet var det just bland församlingsmedlemmar spridningen var som störst.

Kyrkobesökare måste hålla avstånd, bära masker och sitta utspridda. Det är några av de krav som de större kyrkorna i Sydkorea har då restriktionerna nu lättas för religiösa sammankomster.

Onnurikyrkan, en av de största kyrkorna i huvudstaden Seoul, låter även medlemmarna registrera sig online före gudstjänster och begränsar antalet besökare från 3 000 till 700.

Intensiv smittspårning

Principerna för social distansering, som var en av de restriktioner som infördes för att förhindra spridningen av coronaviruset, förlängdes av myndigheterna för en vecka sedan och gäller nu fram till den 5 maj. Samtidigt erbjöds religiösa grupper och idrottsanläggningar vissa lättnader.

Sydkorea lyckades bromsa det första utbrottet med storskalig testning och intensiv smittspårning, men det har skett mindre utbrott och smittspridning inom vissa grupper, som kyrkor.

Den kontroversiella Shincheonjikyrkan, i staden Daegu, blev centrum för Sydkoreas virusutbrott, då det visade sig att ungefär hälften av landets 10 728 smittade haft kopplingar till medlemmarna. Den först smittade patienten i församlingen skrevs ut från sjukhuset i Daegu i fredags efter att ha vårdats i över två månader.

Myndigheter oroliga

Samtidigt som lättnaderna för religiösa grupper kommer rapporterar Sydkorea tio nya fall av coronasmittan på söndagen. Siffrorna över nya fall har varit stabila i över en vecka.

Hälsomyndigheter i landet uttrycker dock oro över att virusspridningen ska ta ny fart när fler människor börjar röra sig ute.

– Det finns en högre risk för infektion på trånga och täta platser som kyrkor, klubbar och barer, särskilt bland dem i tjugoårsåldern som står för den största andelen smittade, berättade Jeong Eun-Kyeong, chef för Sydkoreas smittskyddsinstitut vid en pressträff.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE