Brittiske coronarådgivaren bröt mot reglerna – avgår

Professor Neil Ferguson var den som fick Storbritannien att stänga samhället och har varit en de mest framträdande Sverigekritikerna.

Nu har han tvingats lämna sin post som regeringens coronarådgivare – för att han brutit mot karantänsreglerna.

– Jag accepterar att jag har brustit i omdöme, säger han.

Neil Ferguson arbetar vid Imperial College London och det var hans rapport som uppgav att 250 000 britter skulle dö om Storbritannien inte vidtog kraftfullare åtgärder mot coronaviruset.

Vilket resulterade i landets nuvarande strategi att stänga samhället.

Ferguson har också kritiserat Sveriges coronastrategi. Som han i slutet av april förutspådde skulle leda till ett ”kraftigt stigande dödstal”. Ferguson har även sagt att att dödligheten per invånare i Stockholm kunde jämföras med New Yorks höga nivåer.

Professor Neil Ferguson.
Professor Neil Ferguson.

– Det riktiga problemet är att de är vid en punkt där dödligheten per invånare i Stockholm närmar sig New Yorks nivå. Sverige har haft mer tid att öka intensivvårdplatser, men jag tror vi kommer se deras dödsfall per dag öka för varje dag. Det är ett policybeslut för den svenska regeringen, om de väljer att tolerera det, sa Ferguson till Unherd, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

Brittiska The Telegraph avslöjar i dag att Neil Ferguson brutit mot reglerna om social distansering. Och professorn har nu självmant valt att lämna sin roll som regeringens rådgivare.

”Jag ångrar djupt om jag underminerat det tydliga budskap som finns gällande behovet av social distansering för att kunna kontrollera den här förödande epidemin. Regeringens riktlinjer är entydiga, och de finns för att skydda oss alla” skriver han i ett uttalande med anledning av sin avgång, enligt The Guardian.

Neil Ferguson var rådgivare till Boris Johnsons regering.
Neil Ferguson var rådgivare till Boris Johnsons regering.

Ferguson har brutit mot reglerna då han tagit mot besök i sitt hem som inte hör till hans hushåll. Vid upprepade tillfällen har en kvinna besökt Neil Ferguson i hans hem.

Kvinnan, Antonia Staat, ska ha rest över London dels den 30 mars och dels 8 april för att träffa Neil Ferguson, skriver The Telegraph.

Vid det andra besöket ska Staat ha berättat för sina bekanta att hennes make uppvisat misstänkta coronasymtom.

Ferguson som bekräftades coronapositiv i 18 mars skriver vidare att han ansåg att det var okej eftersom han räknade sig som immun efter att han tillfrisknat.

Han har dock avskrivit flockimmunitet och sagt att han inte ser att det kommer bli en verklighet.

PODD Coronaviruset – det händer sen

Om livet efter corona, med Wolfgang Hansson..

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE