Tumba-pappan misstänks ha hällt bensin på sin fru och tänt på

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-05-10

En man misstänks ha hällt bensin över sin frus kropp och tänt eld på henne – för att hon ville skiljas.

Nu åtalas mannen för grov mordbrand och mord på sin fru och son.

”Tänkte bara skrämma henne”, säger han i förhör.

I december förra året larmades polis, ambulans och ett tiotal brandbilar till ett bostadsområde i Tumba utanför Stockholm. Ett väktarbolag hade ringt till SOS alarm efter att ha sett rök genom husets hemkamera och att människor fortfarande befann sig i huset.

Där inne fanns mamman och pappan i familjen – och deras fyra barn. Pappan och tre av barnen överlever med lindriga skador. Mamman och en vuxen son hittas avlidna.

Pappan i familjen blev snabbt huvudmisstänkt. I polisförhör säger han att han under kvällen bråkat med sin fru. Hon ville skiljas, men det ville inte han. Han berättar att det kändes som att han blivit huggen i ryggen.

Enligt polisförhör ska mamman ha gått och lagt sig efter bråket. Mannen ska då ha druckit en halv flaska sprit och därefter hämtat bensin som han hällde i en papperskorg och gick upp till sovrummet.

Insats under branden i Tumba.

”Tänkte bara skrämma henne”

”Jag tänkte bara skrämma henne. Jag sa till henne ’Det är bensin. Om du vill, så kan vi dö tillsammans’”, säger pappan i förhör.

I en första version säger pappan att han häller bensin över mamman. I en annan version menar han att han snubblat och spillt bensin på golvet. Han uppger att en eldsvåda uppstod eftersom det fanns ett värmeljus i rummet.

”Då fattar allt eld. Hela rummet”, säger han.

Pappan uppger att han inte var medveten om att sonen befann sig i rummet. Därefter ska han ha knivhuggit sig själv för att ta sitt liv.

”Varför livet, vad jag ska leva för?”, säger han att han tänkte.

Pappan ska därefter ha hällt bensin över sin fru och på flera platser i huset och tänt på.

”Och sedan såg jag att hon dog. Jag blev chockad. Jag vet inte vad jag gjort. Jag gick till mitt rum och jag brände mitt rum och jag skulle bränna mig också. Jag ska dö”, säger han i förhör.

Pappan greps efter mordbranden.

”Det gick snett”

Pappan hävdar flera gånger i förhör att han är chockad över vad som hänt.

”Jag tror inte på det här. Jag ville bara skrämma henne. Att hon skulle ångra sig. Det gick snett”, säger han.

Han ber även om ursäkt för det han gjort och att han önskar att han kunde få ”sådant hjälpmedel. Att man dör med bara mediciner”.

”För jag vill inte leva med den här mardrömmen hela livet. Det är ganska hemskt om man tänker efter”, säger han.

Mannen står nu åtalad för två fall av mord samt grov mordbrand.

Polisen misstänker att motivet kan vara skilsmässan.