Priserna på bostadsrätter i Malmö sjunker mest i landet

Daniel Saveman.
Daniel Saveman.

Den senaste månaden blev det billigare att köpa bostadsrätt i Malmö.

Priserna sjönk med två procent enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Jag tycker att en tvåprocentig nedgång inte är överraskande överhuvudtaget, säger Daniel Saveman, franchisetagare på Fastighetsbyrån.

I april började coronaviruset få effekt på bostadsmarknaden. När Svensk Mäklarstatistik sammanställt siffrorna för april månad visar det sig att priserna på bostadsrätter sjunkit med en procent.

Men i Malmö har det minskat mer än rikssnittet och jämfört med såväl Stockholm som Göteborg. I april månad sjönk nämligen bostadsrättspriserna i Malmö med två procent.

– Malmö sticker ut både vad gäller storstadsregionen och kommunen. På sätt och vis är det kanske förvånande om man härrör allt till corona, då storstockholm varit värst drabbat så här långt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Att priserna i både Malmö stad och storstadsregionen sjunkit mer än i de andra storstadsområdena i landet menar Per-Arne Sandegren kan ha att göra med att bostadsmarknaden i Malmö beter sig annorlunda.

”Kan vara omvänt nu”

När bostadsrättspriserna började stiga för ett och ett halvt år sedan började Malmö från relativt låga priser och priserna ökade procentuellt sett mer än i Stockholm och Göteborg.

– Det kan vara omvänt nu. Det kan möjligtvis vara en spegling av den situationen, säger Per-Arne Sandegren.

Daniel Saveman, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Malmö, är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag tycker att en tvåprocentig nedgång inte är överraskande överhuvudtaget i dessa tider. Man hade så klart kunnat vänta sig att det skulle vara mer. Om jag hade tippat hade jag inte trott på en ökning utan en nedgång, såklart, säger han.

Per-Arne Sandegren.
Per-Arne Sandegren.

Håller på att normaliseras

Att prisnedgången trots allt är liten tycker han speglar marknaden. Förändringarna är inte särskilt stora, utan fastighetsmarknaden fortgår i stort som vanligt. Webbesöken och antalet visningar har också varit på nedgång men vänder nu uppåt igen.

– Det är fullt naturligt men man ser tydliga staplar på hur det vänder och normaliserar sig mer och mer. Vi har så mycket system och data i dag så man kan nästan plocka ut hur mycket som helst. Men väldigt få värden pekar på att det ska gå dåligt, säger Saveman.

Han tror inte att priserna kommer dala i Malmö.

– Det är klart att det blir kraftigare om man tittar på enskilda och kortare mätperioder. Då slår det så klart mer. Men om man tittar på de senaste tre månaderna skiljer vi inte oss mot exempelvis Stockholm.

Villor väntas bli billigare

Villapriserna i Malmö har den senaste tiden stått stilla men vid tidigare konjunkturnedgångar har det snarare handlat om en eftersläpning, då de inte är lika snabba tillgångar som en bostadsrätt.

– Villorna brukar följa efter och röra sig mindre, säger Sandegren.

Redan för tre veckor sedan rapporterade Valueguard, som använder sig av en annan mätmetod än Svensk Mäklarstatistik, att en prisnedgång på bostadsrätterna börjat.

Medelpriset per kvadratmeter i en bostadsrätt i centrala Malmö låg i april på 31 896 kronor medan det i hela storstadsregionen låg på 29 719 kronor. För en villa låg medelpriset på 4 072 000 kronor.

Publisert: