Helgvädret bjuder på både solsken och snöoväder

avSandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Helgen blir ett hopkok av stålande sol, hårda vindar och snöfall.

Samtidigt som landets södra och mellersta delarna får njuta av en sista sommarhelg drar ett oväder in över norra Sverige.

– Kombinationen starka vindar och snödrev gör att det kan bli besvärligt på sina håll, säger meteorologen Mikael Sjöstrand från Klart.

I helgen kan vara hög tid att plocka fram grill, solglasögon och picknickkorg. Den som befinner sig i södra eller mellersta Sverige har nämligen sommarvärme att vänta, med över 20 grader på sina håll.

– Varmast blir det på lördag. Då blir det soligt i princip i hela Svealand och Götaland, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.

Allra varmast ser det ut att bli längst med östkusten, med upp emot 22 grader.

– Troligast är att Målilla och Oskarshamn står för helgens toppnoteringar, säger Mikael Sjöstrand.

Snövarning i norr

Samtidigt kan den som befinner sig i fjälltrakten förbereda sig på hårda vindar och snöfall. Ett lågtrycksområde drar in västerifrån och har resulterat i en klass 1-varning över Jämtlandsfjällen.

–Kombinationen starka vindar och snödrev gör att det kan bli besvärligt på sina håll under fredagseftermiddagen.

– Det gäller framförallt Jämtlandsfjällen, men det är inte omöjligt att det även drabbar Lapplandsfjällen, säger Mikael Sjöstrand.

Enligt meteorologen kommer snöovädret att fortsätta under natten mot lördag. Det kan det komma upp emot fem centimeter på sina håll.

– Eftersom vi inte vet hur mycket av nederbörden som är blötsnö är det svårt att säga den exakta mängden.

Först på lördagsmorgonen ser snöfallet ut att övergå i uppehållsväder. Samtidigt landar temperaturen på några enstaka plusgrader.

Hösten gör sitt intåg

Det kyliga vädret följer med in i nästa vecka. Det omfattar då inte bara fjällvärlden, redan på söndag sjunker temperaturen i landets mellersta och södra delar.

– Då slår det om till ostliga vindar och i samband med det blir det en del slöjmoln och mellan 11–16 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Enligt meteorologen gör hösten sitt intåg i stora delar delar av landet.

– På sina håll blir det fortfarande varmt för att vara september, men på det stora hela kommer det kännas mer som höstväder än vad det har gjort hittills.

1 av 2 | Foto: Torbjörn Karlin
Meteorologisk vinter kommer att sättas till den 15 september i Tarfala.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Målilla

Sverige

Svealand

Oskarshamn

AB Voice