Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Unik bevisning om mordet på Zaida Catalán i ny bok

”Mordet på Zaida Catalán” av Aftonbladets Staffan Lindberg släpps i veckan

Av: 

Michael Toll

NYHETER

I ”Mordet på Zaida Catalán” når författaren längre än alla tidigare polisutredningar.

Boken ger en tydlig motivbild till varför den 36-åriga svenska FN-arbetaren mördades. Detta genom nytt unikt material från en hemlig inspelningspenna.

– Zaida låtsades beställa ett mord bara veckor innan hon själv dödades, säger författaren och Aftonbladetreportern Staffan Lindberg.

Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp avrättades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa i mars 2017.

Journalisten Staffan Lindberg bevakade fallet som utrikesreporter på Aftonbladet och reste som första utländska reporter efter mordet till Kongo-Kinshasa för att söka efter sanningen.

Han förstod tidigt att många fakta kring mordet tystades ner.

– Det enda sättet att försöka nå fram till vad som hänt var att själv resa i Zaidas fotspår, säger Staffan Lindberg.

Totalt har det blivit tre resor till Kongo-Kinshasa. I boken ”Mordet på Zaida Catalán” (Ordfront förlag) presenteras nu helt nya fakta kring mordet. Bland annat har Staffan Lindberg hittat ett möjligt mordmotiv genom att han har lyckats kartlägga Zaidas aktivitet de sista veckorna innan hon mördades.

LÄS OCKSÅ

Jakten på sanningen – vem mördade Zaida Catalán

Dold mikrofon i penna

Vad både FN:s utredare och svensk polis har missat i sina utredningar är att Zaida Catalán använde sig av en hemlig inspelningspenna för att samla in bevis mot en politiker med nära band till regimen.

– Zaida arbetade med att ta fram bevis mot den lokala politikern vars privata milis hade våldtagit 40 småflickor, säger Staffan Lindberg.

Hennes plan var att låta en kongolesisk infiltratör beställa ett mord av milisledarna. Planen gick i lås.

– På ljudupptagningarna lyckades infiltratören få milisledarna att snacka. Han frågade ”Är ni verkligen kapabla att mörda någon”. Då började de skryta om alla vidrigheter de gjort och tog på sig flera tidigare mord. Allt sparades på ljudfilerna i pennan. Det här visar hur långt Zaida var beredd att gå för att stoppa korruptionen i landet. Hon var besatt av att få mannen dömd. Det blev hennes död, säger Staffan Lindberg.

Mordbeställningen iscensattes bara veckor innan Zaida kidnappades och senare sköts till döds i djungeln. När infiltratören lämnade tillbaka pennan till en annan FN-arbetare på plats var Zaida troligtvis redan död.

Zaidas privata tillhörigheter skickades efter hennes död till mamman i Sverige. I en av väskorna låg pennan, som polisen måste ha missat. Långt senare talade Staffan Lindberg med mamman och lyckades spåra upp pennan. På den hittade han elva hittills okända ljudfiler.

Men det var bara en person som med säkerhet kunde berätta mer om innehållet, och vad som spelats in. Och den mannen var försvunnen.

– Det ryktades om att han var död, men efter ett år lyckades jag spåra upp honom i Belgien. Det var en otrolig märklig känsla när vi möttes och började gå igenom innehållet på ljudfilerna, säger Staffan Lindberg.

Zaida gick längre än alla andra

Enligt Staffan är det just Zaidas arbetssätt som är förklaringen till hennes död.

– Mycket talar för att den här pennan är ett av skälen till varför Zaida kidnappades och mördades. Regimen var rädd för henne och gillade inte att hon försökte avslöja den korruption och de lagöverträdelser som befolkningen utsattes för. Hon gick mycket djupare i sin research och sina utredningar än någon annan, säger han.

– Hon ville till varje pris förändra hur mäktiga politiker i Kongo kunde våldföra sig på befolkningen utan att straffas. Men regimen såg henne som farlig och i slutänden ledde det till att hon mördades. Det är jag övertygad om, säger Staffan Lindberg.

Hoppfull trots det mörka

Är boken bara en mörk berättelse av ett hänsynslöst mord på en svensk kvinna? Nej, inte alls. Det är också en vacker skildring av människorättskämpen Zaida Catalán.

Och det finns trots allt en strimma av hopp i berättelsen. Mannen som bar ansvaret för att 40 småflickor våldtogs i östra Kongo har fällts för brotten. Staffan lämnade senare in ljudfilerna från pennan, där milisen erkände flera mord, till poliser i Kongo som inte var korrumperade.

– På ett sätt är det Zaidas förtjänst. Hennes mod är en anledningen till att han faktiskt fälldes. Det är mycket ovanligt att regimens män straffas, men här blev det faktiskt så.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Läs utdraget ur boken ”Mordet på Zaida Catalán”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Zaida Catalán

Staffan Lindberg

Kongo-Kinshasa

Mord

AB Voice