Experter varnar: Mont Blanc-glaciär på väg att kollapsa

avMichael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimatförändringar gör att delar av glaciären på Mont Blanc riskerar att kollapsa.

I Italien förbereds nu byar på att evakueras, rapporterar BBC.

– Berget är i en förändringsperiod på grund av klimatfaktorer, säger Stefano Miserocchi, borgmästare i staden Courmayeur som ligger vid foten av Mont Blanc.

Vägar av avstängda och alpstugor har evakuerats. Detta efter nya larm från experter om att delar av glaciären Planpincieux på Mont Blanc riskerar att rasa. 

En sektion av glaciären glider just nu längs bergssidan och rör sig cirka 50-60 centimeter om dagen. Totalt handlar det om cirka 250 000 kubikmeter av glaciärmassorna på den italienska sidan av berget som riskerar att kollapsa, rapporterar BBC.

Experterna som BBC hänvisar till är eniga om att det är de stigande temperaturerna runt om i världen som orsakar smältningen av bergsglaciären. Exakt när massorna kan rasa går dock inte att svara på. 

Äldre par avled

I augusti 2018 dödades ett äldre par nära Planpincieux–glaciären. De befann sig i sin bil när ett jordskred rasade ner över vägen och svepte med sig bilen. Hundratals människor evakuerades, några av dem med helikopter, skriver BBC

Mont Blanc är med sina 4 810 meter alpernas högsta berg. Planpincieux-glaciären är belägen på den södra sidan av bergsmassivet. 

Foto: COURMAYEUR KOMMUN
Tjänstemännen i staden Courmayoeur har gulmarkerat området med glaciären som håller på kollapsa.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Alperna

BBC

Jordskred

AB Voice