Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine pratar om övergrepp med Leonore

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Med boken ”Stella och hemligheten” gör prinsessan ett försök att förebygga sexuella övergrepp. Prinsessan presenterade boken på Bokmässan under fredagen.

För Aftonbladet avslöjade prinsessan att hon och Chris O'Neill skyddar sina barn genom att prata med dem om övergrepp.

– Det är jätteviktigt att man gör. Att man pratar om kroppslig integritet, säger prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine debuterar som barnboksförfattare och presenterade sin bok under fredagen på bokmässan i Göteborg.

Boken ”Stella och hemligheten” tar upp ett svårt ämne – sexuella övergrepp mot barn. I boken har den nioårige flickan Stella en kompis, Elena, som blir sexuellt utnyttjad av en vuxen man. Hennes mammas nya pojkvän kommer in på Elenas rum en kväll och förgriper sig på henne.

Ska stoppa sexuella övergrepp

Boken är framtagen i samarbete med World Childhood foundation och är ett försök att förebygga sexuella övergrepp mot barn.

– Vi ville nå ut till barnen. De har också rätt till kroppslig integritet. De har rätt att säga ifrån, sa prinsessan Madeleine på Bokmässan.

Boken lyfter fram olika situationer som ett barn kan uppleva som ett övergrepp. Allt från att bli kramad hårt av en moster till ett allvarligt sexuellt övergrepp.

– I grunden handlar det om att sätta gränser. Att barnen ska hitta styrkan att säga ifrån, sa prinsessan Madeleine.

Efter presentationen på Bokmässan åkte prinsessan Madeleine tillsammans med medförfattaren Marie Oskarsson till Talldungeskolan i Göteborg. Där har elever från årskurs tre fungerat som testpanel. De har fått läsa delar av boken och tycka till.

Är prinsessan miljonär?

Idag var eleverna på plats för att få träffa prinsessan och frågorna haglade. Flera barn undrade hur hon hade kommit på historien – medan andra ställde oblyga frågor om hur det är att vara prinsessa.

Ett barn undrade hur det var att ha tjänare. Ett annat om prinsessan var miljonär. Den sista frågan duckade prinsessan för.

När frågestunden var slut utbröt ett selfiekalas. Alla ville vara med på en bild med prinsessan – som tålmodig lät sig fotograferas.

Pratar om övergrepp med sina barn

På väg ut från klassrummet fick Aftonbladet en pratstund med prinsessan. Hon avslöjade att hon och Chris O'Neill inte ryggar tillbaka för att prata om övergrepp med sina egna barn. För att skydda dem.

– Det har vi börjat med. Det är jätteviktigt att man gör. Att man pratar om kroppslig integritet, sa prinsessan Madeleine.

Har du läst boken för dina egna barn?

– Jag har börjat läsa den för Leonore. Det känns bra.

Det finns vissa likheter med bokens historia och prinsessan Madeleines eget familjeförhållande. Flickan Stella bor i USA men har svenskt påbrå. En dag släpper hennes föräldrar en bomb – Stella ska flytta till Sverige och börja i skolan där.

Leonore börjar skolan

Kanske är historien också ett sätt för prinsessan Madeleine att processa det faktum som hon snart ställs inför. Nästa år fyller Leonore 6 år och ska börja skolan. Då är frågan om det blir i USA eller Sverige. Väljer hon att bo kvar i Florida och sätta sin dotter i skola i USA riskerar Leonore, enligt successionsordningen, att bli av med sin plats i tronföljden.

Ett svårt beslut som hon ännu inte tagit ställning till.

– Vi får se. Vi vet ännu inte riktigt, sa prinsessan Madeleine till Aftonbladet.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Sexuella övergrepp

Svenska kungahuset

Historia

Bokmässan

USA

Sverige