Göteborg

Så mycket kostade premiärhummern

avTT

52 000 kronor per kilo blev prislappen för årets första svarta guld.

Men auktionsvinnaren budade inte för egen räkning – den dyrbara hummern hamnar i stället på en av hans kunders tallrikar.

Den tidiga morgonen hindrade inte en stabil tillströmning av intressenter till Göteborgs fiskauktion när årets premiärhummer enligt tradition skulle auktioneras.

Klockan hade knappt passerat sju på tisdagsmorgonen när Rickard Magnusson lyckades buda hem lådan som 2006 såldes för 1 250 kronor per kilo – men nu hamnade kilopriset på 52 000 kronor.

– Det känns la bra. Jag visste inte om jag skulle få med mig hummern hem. Man känner av adrenalinet, när det handlar om så mycket pengar, konstaterar auktionsvinnaren.

1 av 3 | Foto: Adam Ihse/TT
Rickard Magnusson la det högsta budet på premiärhummern – vars kilopris blev 52 000 kronor.

"En liten hysteri"

Själva budgivningen startade på 10 000 kronor, och auktionen var avslutad inom loppet av en minut.

– Jag har budat tidigare och för flera år sedan köpte jag den tre år i rad, men på den tiden kostade den 2 500 kilot. Nu var det en kund som gärna ville ha den så den är inte till mig själv, säger Rickard Magnusson som inte fiskar själv men arbetar som grossist inom branschen.

TT: Vad är det som är så speciellt med premiärhummern?

– Det är ju en sådan här grej som jordgubbar, färskpotatis. En grej som bara händer. Det blir en liten hysteri.

TT: Vad gör man med hummern?

– Den äter man.

Skärpta regler

En hummer väger i vanliga fall mellan ett halvt och ett kilo. Den som budar hem den första lådan får i allmänhet med sig minst två humrar.

Det årliga hummerfisket inleddes på måndagsmorgonen, och är tillåtet fram till den 30 november för fritidsfiskare och den 31 december för yrkesfiskare.

Reglerna kring hummerfisket skärptes både 2017 och 2018. I år har även länsstyrelsen i Västa Götaland inlett arbete med undervattensdrönare för att rensa upp kvarlämnade hummertinor som på sikt kan äventyra hela hummerbeståndet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg