Butikens miljömedvetna erbjudande – avfallspåsar istället för plast

avNicole Gustafsson

Publicerad:

Ica Kvantum i Varberg vill säga hejdå till plastpåsar.

Därför har de satt ut avfallspåsar vid deras frukt- och grönsaksdiskar.

– Tidigare har kunderna kunnat göra ett miljösmart val – nu kan de göra två, säger Victor Andersson, ställföreträdande Ica-handlare.

Ett klipp på Facebook gav Ica-butiken i Varberg inspiration till förändring. I klippet såg de hur en mataffär i Höganäs hade tagit grepp om plastförbrukningen, något Ica Kvantum i Varberg också ville göra.

– Så vi kontaktade VIVAB som ägs av Varbergs och Falkenbergs kommuner och de var jättepositiva att göra samma satsning som oss, berättar Victor Andersson, ställföreträdande Ica-handlare.

Satsningen startade i maj och då placerades matavfallspåsar ut vid frukt- och grönsaksdiskarna, något som Hallands Nyheter rapporterat om.

– Kunderna kan välja att lägga sina grönsaker i avfallspåsen när de handlar och ta med påsen hem och använda den till sitt matavfall, säger Victor Andersson och fortsätter:

– Tidigare har kunderna kunnat göra ett miljösmart val – nu kan de göra två. Allt för att minska plastanvändningen i butiken.

”Bidra med att minska förbrukningen av plast”

Påsarna levereras till butiken och kunderna är positiva till det nya alternativet berättar Victor Andersson.

– Vi har fått mycket positiv repsons både på sociala medier och i butiken. Många vill bidra med att minska förbrukningen av plast.

Ica Kvantum i Varberg har gjort flera satsningar för att minska på plastanvändandet. Bland annat är byttorna i butikens salladsbar gjorda av biologiskt nedbrytbart material .

– Vi har även ätbara engångstallrikar och skålar gjorda av vetekli.

Ica-butiken är nöjda med sin satsning av avfallspåsar. Victor Andersson berättar att de även blivit kontaktade av andra mataffärer som är intresserade av att göra samma sak.

– Det är kul! Miljö är ett av våra fokusområden framöver och i det är minskandet av plastanvändning i butiken en viktig del.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Varberg

Mat