Göran Persson varnar: Kommunerna får ta smällen

Göran Persson, 70, är orolig för konsekvenserna av en kommande lågkonjunktur.

I SVT:s Agenda varnar han för att kommunerna får ta största smällen och kan behöva extra stöd från staten.

– Möjligen klarar man den nationella ekonomin men det finns en risk att man rullar över bördan på kommunerna, säger han.

Den förre statsministern, som sedan i somras är ordförande för Swedbank, intervjuades i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

I fokus stod signalerna om en annalkande lågkonjunktur och hur den kommer att slå mot Sverige.

– Självklart ska man vara orolig. Det här kommer att drabba många människor hårt. Det gör alltid lågkonjunkturer, säger Göran Persson.

– Med stigande arbetslöshet följer också en ökad regional orättvisa. Det här kan mycket väl slå mot de delar av Sverige som domineras av industri. Då får du också kommuner som får ekonomiska problem. Det hänger ihop.

Göran Persson var finansminister under lågkonjunkturen på nittiotalet. På programledaren Camilla Kvartofts fråga om vilka lärdomar han drog då återkommer han till kommunerna.

– Det är där man kommer se de stora kostnaderna växa och det är där man kommer att se behovet av att börja skära ner därför att utgifterna för lågkonjunkturen växer. Att stötta den kommunala verksamheten extra i det här läget, det är nödvändigt.

– Kom ihåg en sak. Det som skiljer den här lågkonjunkturen från tidigare är att vi faktiskt saknar en arbetsförmedling i Sverige. Vi saknar ett Ams. Vi har inga som kommer att ordna beredskapsarbeten och olika typer av aktiviteter för att möta de arbetslösas behov. Det där kommer att falla på kommunerna nu. De har inte de resurserna, men kommer ändå tvingas ta fram dem.

Göran Persson hänvisar till åratal av framgångsrika år för svensk ekonomi, både i den privata och offentliga sektorn. Därför, anser han, borde vi vara bättre förberedda än någonsin för en lågkonjunktur.

– Möjligen klarar man den nationella ekonomin, på den statliga nivån, men det finns en risk att man rullar över bördan på kommunerna och det kan man faktiskt möta genom att man ser till att de får större intäkter genom statliga bidrag.

– Nu när lågkonjunkturen kommer så har ju Magdalena Andersson möjligheten att använda staten, finanspolitiken, som en stimulans, just därför att vi har skött ekonomin.

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: