Mölndal skakas av misstänkt mord på äldreboende

Åklagare: ”Vi tittar på en eller flera personer”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

MÖLNDAL. Polisen utreder tre fall där personer på ett äldreboende förts till sjukhus med mycket lågt blodsocker. En av dem, en man, dog.

Alla tre bodde på samma avdelning och tros ha fått medicin som de inte ska ha.

– Blotta tanken är så skrämmande, att någon skulle gå runt till dessa oskyddade personer och göra något så fruktansvärt, säger en kvinna vars mamma bor på hemmet.

Inom loppet av ett par dagar i maj 2018 fördes två kvinnor till sjukhus. De kom från samma avdelning på ett äldreboende i Mölndal utanför Göteborg. Kvinnorna tros ha fått sprutor med snabbverkande insulin, som vanligtvis ges till patienter med diabetes.

– Mina doktorer reagerade på två fall med väldigt lågt blodsocker. De såg tecken på att det låga blodsockret hade orsakats av externt tillfört insulin, som patienterna inte behandlades med. Därför kontaktade jag polisen, säger Jerker Persson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.

Utreds som mord och mordförsök

Drygt ett halvår senare, den 21 januari 2019, inkom en man från samma avdelning med mycket lågt blodsocker. Han överlevde inte.

– Där såg vi inga tecken på externt tillfört insulin, men det finns ju andra läkemedel som sänker blodsockret, säger Jerker Persson.

Samtliga tre misstänks ha fått medicin som de inte ska ha, konstaterar kammaråklagare Stina Lindqvist. Fallen utreds som misstänkt mord samt mordförsök.

– Vi har en eller flera personer som vi tittar på, men vi har inte satt upp någon som skäligen misstänkt ännu. Vi hoppas kunna nå dit snart, säger Stina Lindqvist.

”För osannolikt”

Man arbetar bland annat med förhör och kontroll av medicinska journaler. Kammaråklagaren säger att mycket arbete återstår.

– Det är en ganska komplicerad utredning.

Varför misstänker ni mord och mordförsök, istället för någon form av vållande?

– Hade det varit i ett fall hade man kunnat tänka sig det. Men om det nu är i tre fall är det för osannolikt att det skulle ske på precis samma avdelning. Det är därför vi har satt den rubriceringen, men det kan ändras under utredningens gång. säger kammaråklagare Stina Lindqvist.

”Grannar fick hjälpa mamma”

Aftonbladet har talat med två personer vars anhöriga bor på det aktuella äldreboendet i Mölndal. Ingen av dem hade någon som helst kännedom om fallen innan nyheten briserade i helgen.

– Man har ju inte hela bilden än, om det var i något barmhärtighetssyfte eller av ren illvilja. Det är bra att det har uppdagats, så får de ta tag i det som hänt, säger en kvinna.

Kvinnan, vars mamma bott på äldreboendet i över fem års tid, anser att kvaliteten sjönk när ett privat vårdbolag tog över boendet.

– Det var kommunen som drev det först, då var vi jättenöjda. Sedan blev det sämre på många sätt. Särskilt med personalomsättningen, det var färre utbildade och de var väldigt få på nätterna. En natt ramlade mamma och vi fick skicka hit grannar för att komma och hjälpa henne, säger kvinnan.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har konstaterat brister i läkemedelshanteringen under perioden då det privata vårdbolaget drev äldreboendet.

Sedan januari är det kommunen som driver det igen.

– Vi hoppas bara att det ska bli bättre nu. Det finns många anställda där inne som är jättebra, som jag verkligen gillar, säger kvinnan och nickar mot byggnaden.

1 av 3 | Foto: ANDERS DEROS
Sammanlagt handlar det om tre fall på äldreboendet.

Förvaltningschefen ville ”inte oroa”

Monica Holmgren är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad. Hon har känt till de misstänkta fallen sedan de inträffade.

– Självklart tycker jag att det är beklagansvärt och jag känner också en oro, om det är så att en person ligger bakom de här incidenterna. Det vet vi inte i dagsläget, det får polisutredningen visa, säger Monica Holmgren.

När de första händelserna inträffade valde vårdbolaget att inte gå ut med information, och det har inte heller kommunen gjort.

– Vi har inte gått ut med någon information åt något håll, för detta är fortfarande bara incidenter. Vi vet inte om det är någon som ligger bakom och i det läget har vi valt att inte informera, för att inte oroa, säger Monica Holmgren.

Har skärpt rutiner

Eftersom att det inte finns någon utpekad misstänkt så har ingen personal heller tagits ur tjänst. Förvaltningschefen säger också att hon inväntar resultat från Rättsmedicinalverkets obduktion av mannen som dog i januari.

För att undvika nya incidenter hanteras insulin numera som narkotikaklassat läkemedel på boendet, man räknar in medicinen, och sjuksköterskor får inte delegera till undersköterskor att dela ut insulin.

– Det företag som drev boendet förra året vidtog bra åtgärder direkt. Vi har skärpt de åtgärderna ytterligare, säger Monica Holmgren.

”Det är så skrämmande”

Aftonbladet träffar ytterligare en kvinna som är på väg in till äldreboendet i Mölndal för att se till sin mamma. Hon har läst om brottsutredningen i media.

– Jag ska inte säga att jag är rädd för min mammas skull, för jag har järnkoll på henne. Men det klart att man är orolig och vill ha information så snart som möjligt. Och man kan undra över att det tagit väldigt lång tid. Varför kom det här upp just nu? Jag hade ingen aning, och jag är ändå här ett par gånger i veckan, säger kvinnan.

Hon har tänkt tanken att flytta sin mamma från äldreboendet, men kommit fram till att det inte skulle leda någon vart.

– Detta är ju så skrämmande, det är klart man undrar om det är här man ska vara. Men å andra sidan skulle ju den här personen kunna jobba på något annat ställe i dag. Det blir inte lugnt förrän man går till botten med detta, och får reda på vad och vem som är orsaken.

Publicerad:

LÄS VIDARE