Ukraina startar ryskspråkig tv-kanal

Av:  TT-Reuters

Innan han blev president var Volodymyr Zelenskyj tv-kändis. Nu ska Ukrainas statschef använda tv-sändningar som ett vapen mot Ryssland. Arkivbild.
Innan han blev president var Volodymyr Zelenskyj tv-kändis. Nu ska Ukrainas statschef använda tv-sändningar som ett vapen mot Ryssland. Arkivbild.

Ukraina var maktlöst när den militärt överlägsna grannen Ryssland 2014 lade under sig Krimhalvön. Nu hoppas landet på att ett nytt vapen ska utjämna styrkeförhållandena – ryskspråkiga tv-sändningar.

– Det måste erkännas att Ukraina i praktiken förlorade informationskriget om människors åsikter i de ockuperade delarna av Donetsk och Krim. Men det finns fortfarande en chans att vända situationen, säger Kyrylo Tymosjenko, stabschef för presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Planen är att starta en tv-kanal som ska kunna nå ryskspråkiga världen över, men som särskilt ska fokusera på de omstridda regionerna. Genom att sprida Kievs version av konflikten ska sändningarna erövra hjärtan och sinnen och främja ukrainska perspektiv.

Staten ska vara ytterst ansvarig för innehållet, men enligt Tymoshenko kan material också komma att köpas in från andra ukrainska tv-kanaler.

Omkring 13 000 människor har dödats i de strider mellan regeringsstyrkor och ryskstödda separatister i Donetsk som pågått sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Att få till ett slut på konflikten var ett av Zelenskyjs vallöften. Och den nytillträdde presidenten känner väl till massmediernas makt. Hans väg till landets högsta arbete började med en karriär som tv-komiker.

Publisert:

LÄS VIDARE