Läraren lyfte störande högstadieelev – krävs på skadestånd

När några elever ockuperade en soffa som blockerade vägen i en rasthall i skolan, tog en lärare tag i och lyfte bort eleven som vägrade flytta på sig.

Barn- och elevombudet (BEO) kräver att eleven ska få 10 000 kronor i skadestånd, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var drygt ett och ett halvt år sedan några elever hade flyttat runt möbler på en skola i Lidköpings kommun. En soffa stod i vägen så att ingen kunde passera genom rasthallen.

En av eleverna som satt i soffan vägrade flytta på sig trots flera tillsägelser. En av skolans lärare tog då ett grepp om eleven och lyfte upp honom ur soffan.

Barn- och elevombudet (BEO) vid Statens skolinspektion anser att lärarens agerande var kränkande. De kräver därför att läraren ska betala eleven ett skadestånd på 10 000 kronor.

I handlingarna framgår det att eleven hållit ett fast grepp om soffans rygg, vilket då indikerade på hans vägran att flytta på sig efter flera tillsägelser.

Hovrätten: Kroppsligt ingrepp var befogat

Såväl tingsrätten som hovrätten anser dock att lärarens agerande var befogat.

Hovrätten anser inte lärarens grepp om eleven som kränkande. ”Ett visst kroppsligt ingrepp varit befogat för att komma tillrätta med ordningsstörningen” skriver hovrätten i sin dom.

Därför överklagar nu Barn- och elevombudet domen och yrkar på att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd. Detta visar handlingar som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Publisert:

LÄS VIDARE