Inga rapporterade dödsfall i Vietnam

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc. Arkivbild.
Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc. Arkivbild.

NYHETER

Vietnam inför i helgen hårda restriktioner för allmänna sammankomster. Trots att landet är ett av Sydostasiens fattigaste har man hittills inga rapporterade dödsfall i covid-19.

Från och med lördag begränsas inrikesflyg och offentliga sammankomster i två veckor, efter ett beslut från premiärminister Nguyen Xuan Phuc.

Samlingar på mer än 20 personer inomhus och mer än 10 personer utomhus förbjuds också, enligt regeringen.

Vietnam hade på fredag morgon svensk tid 153 konstaterade fall av coronavirus men inga dödsfall. Mer än 57 000 personer är satta i karantän.

De närmaste 10–15 dagarna kommer att bli avgörande för hur landet lyckas hantera krisen, säger premiärministern. Han har bland annat beslutat att minska antalet flygningar mellan huvudstaden Hanoi och handelsknutpunkten Ho Chi Minh City i söder. Andra flygrutter begränsas också.

Alla större städer kommer att stänga verksamheter som inte är samhällsviktiga till den 15 april och vietnameser ombeds stanna inomhus så mycket som möjligt.

Även om Vietnam är ett av Sydostasiens fattigaste länder verkar insatserna mot coronaviruset haft effekt. Hanteringen har också fått beröm på hemmaplan. Antalet smittade är betydligt lägre än i många av de kringliggande länderna. De senaste veckorna har smittspårning bedrivits för att upptäcka importfall från vietnameser som återvänder hem samt från utländska besökare.

Publicerad:

LÄS VIDARE