Hannes, 19, försvunnen i Sidsjön

Nya fynd efter försvunne Hannes, 19, i Sundsvall

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Försvunna Hannes jacka och mobiltelefon har hittats i ett skogsområde i Sundsvall.

Missing People fortsätter sökandet, medan polisen drar tillbaka sin personal.

– Vi fortsätter med förhör, säger förundersökningsledare Henrik Blusi.

För två veckor sedan försvann 19-åriga Hannes i Sundsvall. Han sågs senast i naturområdet Sidsjön, strax utanför centrala Sundsvall. Polisen misstänker att han kan ha blivit kidnappad.

– Vi har två spår och utreder ett misstänkt människorov, samt ett personförsvinnande utan misstanke om brott, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen.

I helgen gjorde Missing People de första fyndet efter Hannes, då en väska hittades. Därefter upptäckte en orienterare en jacka och en mobiltelefon i närheten av platsen där väskan hittades.

– Vi har konstaterat att jackan och mobiltelefonen tillhör honom. Att de hittades i närheten av väskan styrker tron om att det är hans väska. Vi har också hittat ett kvitto som kopplas till honom, säger Henrik Blusi.

Pappa Markus har delat med sig av två bilder på Hannes.

Polisen avbryter sitt sökande

Informationen i mobiltelefonen har inte lett till någon framgång i utredningen. Polisen har hållit 80 förhör, samt sökt över 100 hektar tillsammans med soldater från hemvärnet. Polisen har dessutom sökt igenom andra områden i Sundsvall efter uppgifter i utredningen.

Men under onsdagseftermiddagen togs beslut om att polisen och hemvärnet avbryter sin sökinsats.

– Vi har använt många tekniker och sökt i ett mycket stort område som vi bedömer vara genomsökt nu. Missing People fortsätter sitt sök, samtidigt som vi fortsätter att hålla förhör och väntar på nya fynd, säger Henrik Blusi.

Skogsområdet har en mycket besvärlig terräng och sökandet går långsamt.

– Det tog en hundförare sex timmar att genomsöka en cirkel på 100 meter, så det är bitvis mycket snårigt, säger han.

Missing People hjälper till i sökandet. Arkivbild.

För Hannes pappa Markus är väntan och ovissheten olidlig.

– Det är en fasa. Ju längre tiden går, desto värre blir det. Jag tänker på honom hela tiden och gråter mest hela dagarna. Det går inte att beskriva. Det här önskar jag inte ens min värsta ovän.

Markus är övertygad om att sonen inte håller sig borta frivilligt.

– Han skulle aldrig hålla sig undan från mig. Att han inte lever finns inte i denna värld. Jag vakar över mobilen och varje gång polisen knackar på dörren stannar allt upp. Det är hemskt.

Nära vänner till familjen har tryckt upp flygblad som ska sättas upp i olika delar av Sundsvall. En insamling har startats för att köpa bussreklam.

– På bussarna kommer det snart finnas en stor bild på Hannes och uppmaning om att ringa polisen eller Missing People om man sett något. Jag är oerhört tacksam över att så många engagerar sig i att hitta honom, säger Markus.

Hannes pappa Markus.

”Vi kommer aldrig ge upp”

Missing People har hållit tre skallgångar med hjälp av allmänheten. Nu fortsätter organisationen att söka med sin internutbildade personal.

– Terrängen är så besvärlig att det är farligt för allmänheten. Samtidigt är det svårt för oss att organisera stora skallgångar efter arbetstid. Just nu är det mest effektivt med internsök, säger Daniel Viklund, insatsledare på Missing People.

Samtidigt måste organisationen ta hänsyn till reglerna om allmänna sammankomster på grund av coronapandemin.

– Vi får vara max 50 personer i en grupp och det ställer ännu högre krav på oss. Men vi kommer sannolikt hålla fler allmänna sök och annonsera det på våra Facebooksidor. Vi kommer aldrig ge upp. Allmänheten är otroligt viktig för oss. Missing People är inte Missing People utan alla frivilliga, säger han.

Även förundersökningsledare Henrik Blusi hyllar Missing Peoples engagemang.

– Jag kan inte vara nog tydligt med att lyfta den otroligt kraften de har. Deras lösningsfokus är en stor tillgång för polisen och hela samhället. De är ovärderliga, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Inga fynd efter försvunne Hannes – ny sökning planerad

ÄMNEN I ARTIKELN

Hannes, 19, försvunnen i Sidsjön

Sundsvall

Försvunna personer

Kidnappning