SAS stäms på fyra miljoner

Av: Jon Hansson

Publicerad:

Den svenske samlaren ville sälja sina viner på auktionsfirman i New York.

Men när de 995 flaskorna kom fram var vinet värmeskadat.

Nu stäms SAS och ett brittiskt specialtransportföretag på motsvarande fyra miljoner kronor.

Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Zachys var det auktionshus som omsatte mest pengar 2019, 121 miljoner dollar eller en bra bit över en miljard svenska kronor.

Omöjligt att sälja

Firman säljer med jämna mellanrum stora privata samlingar.

Ifjol skulle 995 flaskor från en svensk samlare gå under klubban. Uppdraget att transportera vinet gick till SAS och brittiska Connoisseur International Distribution som specialiserat sig på transporter av dyrbarheter som vin och konst.

Flaskorna fördes från Stockholm till New York. Men vinerna var värmeskadade och omöjliga att sälja när de kom fram den 6 juni ifjol, enligt tidningen Wine Spectator.

– Vi inspekterar alla viner när de anländer. Först granskar vi flaskorna, sedan läser vi av temperaturskrivarna i transportboxarna. Det var då vi såg att de utsatts för höga temperaturer, säger Jeff Zacharia, Zachys vd, till tidningen.

Auktionsfirman och den svenske samlaren fick ersättning av försäkringsbolaget Federal Insurance Co. Bolaget vill nu i sin tur ha skadestånd av SAS och britterna.

Foto: MATS STRAND
Vinpavor. Arkivbild.

4 000 kr per flaska

Räkningen är på 397 177 dollar, nästan fyra miljoner kronor. Det motsvarar 4000 kronor per flaska.

”Sändningen var i gott skick när den hämtades vid dörren i Stockholm. Under transporten och handhavandet skadades sändningen bland annat på grund av överdrivna temperaturer som gjorde vinet olämpligt för tänkt distribution, försäljning och användning”, står det i stämningen.

Connoisseurs ledning avvisar bestämt skadeståndsanspråken. Aftonbladet har sökt SAS för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN