Östra sjukhuset

Fältsjukhus får allvarlig läkarkritik: ”Leker med människors liv”

Av: 

Jakob Andersson

NYHETER

Nio patienter vårdas på fältsjukhuset i Göteborg som öppnade i veckan.

Men läkarkritiken är redan hård mot vårdmiljön.

– Det här är ett stort experiment. Man leker med människors liv, säger en överläkare som jobbar på intensivvårdsavdelningen, till SVT Väst.

I veckan öppnade fältsjukhuset, som fått namnet IVA Kronan, för ett antal coronapatienter. Men nu larmar överläkare om allvarliga brister på den tillfälliga intensivvårdsavdelningen, skriver SVT Väst. 

I två av tälten läckte det in vatten under natten mellan lördag och söndag. I ett av de läckande tälten vårdades de nio coronapatienterna, rapporterar GP.

Enligt de kritiska läkarna har tältet utanför Östra sjukhuset en undermålig vårdmiljö för att behandla svårt sjuka patienter och riskerar människors liv. 

– I tältet finns inget vatten eller avlopp. Det är trångt och patienterna måste ligga betydligt tätare än inne på en vanlig avdelning. Dessutom är ventilationen dålig och respiratorerna är mycket omoderna, säger en överläkare till SVT Väst.

En överläkare riktar hård kritik mot det nya fältsjukhuset i Göteborg, bara dagar efter att det har öppnat.

Akut arbetsmiljösrond

Henrik Sundeman, verksamhetschef på IVA Kronan, bekräftar att de är rejält mycket trängre på fältsjukhuset än på en vanlig avdelning.

– Men det finns rinnande vatten i tältet och tältet är byggt i anslutning till sjukhuset så vi behöver inte installera några provisoriska toaletter, säger verksamhetschef Henrik Sundeman.

Kritiken mot arbetsmiljön bemöter Henrik Sundeman med att förklara hur man jobbar.

– Vi har debriefing med personalen efter varje pass för att fånga upp tankar och erfarenheter, vidare har vi haft en akut arbetsmiljösrond för att titta på arbetsmiljö och det är klart att den går inte att riktigt jämföra med den på en modern intensivvårdsavdelning, säger Henrik Sundeman.

Överläkaren säger att fältsjukhuset är ”ett stort experiment” och att ”man leker med människors liv”.

Han menar att sjukhuset nu har en pedagogisk uppgift.

– Det gäller att inse att vi är i en väldigt svår situation som är unik för Sverige och för oss är det viktigt att säkra att patienterna får bästa möjliga vård och att vi snabbt kan förändringar som gör att vi kan rädda liv.

Svårt sjuka patienter flyttas

Henrik Sundeman påpekar också att svårtsjuka patienter flyttas från tältet.

– Vi är väldigt noga när vi selekterar patienterna och jobbar nära intensiv vårdsavdelningarna på Östra sjukhuset. Avstånden är inte långa.

Fältsjukhuset kommer nu att fortsätta öppna platser. På tisdag kommer IVA Kronan ha utrustning för 36 intensivvårdsplatser.

Nu handlar mycket om att bemanna avdelningen med rätt personal och Henrik Sundeman är noga med att tacka all personal som ställt upp i en svår situation.

–Det är helt otroligt med vilken kraft och ambition som alla ställer upp för att rädda den här situationen.

Fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö har ännu inte tagit emot några patienter, enligt Region Stockholm.

– Nej, vi har inte tagit emot några patienter än. Vi har kapacitet på våra sjukhus just nu, Men det står redo om läget skulle förvärras, säger Hanna Fellenius, pressekreterare på Region Stockholm, till TT.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!


Läs mer om coronapandemin


Fältsjukhuset i Göteborg.
Fältsjukhuset i Göteborg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Östra sjukhuset

Coronaviruset

Göteborg

Arbetsmiljö