Coronapandemin

Inrikesminister Mikael Damberg (S): Skärp er stockholmare

Hot om stängning av krogar – här är reglerna som gäller

Av: 

Michael Toll

Ebba Thornéus

NYHETER

Den senaste tiden har bilder spridits på stockholmare som sitter tätt ihop på uteserveringar och njuter av vårsolen.

Inte okej, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Låt mig vara extremt tydlig. Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm, säger han på en pressträff på fredagen.

Stockholm är värst drabbat av coronaviruset i Sverige. Av landets totalt 16 755 bekräftade smittofall återfinns 6 681 i Stockholmsregionen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik från i torsdags.

Och om en vecka, den 1 maj, beräknas 26 procent av invånarna i Stockholms län ha haft smittan eller vara smittade av coronaviruset.

Trång uteservering i medborgarplatsen i Stockholm. Fotat 9 april.

Vissa tycks se det här som ett tecken på att faran är över. De senaste dagarna har många av Stockholms cirka 1 500 uteserveringar varit välbesökta.

– Väldigt många har förändrat sitt beteende. Den stora majoriteten har ställt om sitt liv men på vissa platser följs inte de här restriktionerna. Och det måste få konsekvenser, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som på fredagen höll en pressträff tillsammans med Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

De kräver nu gemensamt att både Stockholms krögare och invånare ska sköta sig och se till att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

– Vi har fått rapporter om att stockholmarna har börjat slappna av och njuta av vårsolen. Men restriktionerna är inte bara tips, de ska efterföljas, säger Anna König Jerlmyr. 

Allmänheten ska rapportera

Stockholm stad ska genomföra inspektioner på krogar och uteserveringar för att se till att de håller sig till de gällande coronareglerna. Utöver det uppmanas allmänheten skicka in tips via stadens ”tyck till-app”.

– Vi kommer att göra dygnet runt-inspektioner för att se till att det här följs, säger König Jerlmyr.

Även Mikael Damberg uppmanar allmänheten att rapportera till kommunen om de ser överfulla uteserveringar och folk som trängs i vårvärmen.

– De som ser att riktlinjerna inte följs ombeds att rapportera detta och kommunerna ombeds att kontrollera att restriktioner efterlevs. Den varning som Stockholm nu skickar, att om man inte följer regelverket så kommer man stänga ner restauranger. Det är ett skarpt läge nu, säger Mikael Damberg.

Även i Malmö, där det också har rapporterats om välfyllda krogar, ska det genomföras kontroller. Ett tiotal inspektörer ska jobba helhjärtat med frågan och inspektera krogar och restauranger under de tider som trängseln bedöms vara störst.

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Skicka ett blombud i helgen för lite extra omtanke till släkt och vänner: Välj bukett eller låt floristen skapa en vacker överraskning till nära och kära här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stockholm

Uteserveringar

Mikael Damberg

Anna König Jerlmyr

Coronaviruset