Amer och Josef handlar mat till isolerade äldre i Uppsala

UPPSALA. Vännerna Amer Sarsour och Josef Sultan diskuterade sätt att nå äldre som sitter ensamma i sina lägenheter på grund av coronaviruset.
Tillsammans startade de ”Matjouren Uppsala”.
– Vi vill nå dom som saknar anhöriga nära och som inte har tillgång till exempelvis Facebook, säger Amer Sarsour.

Amer Sarsour och Josef Sultan handlar mat åt ensamma äldre
Amer Sarsour och Josef Sultan handlar mat åt ensamma äldre

De senaste dagarna har barndomsvännerna Amer Sarsour, 29, och Josef Sultan, 30, delat ut papperslappar i äldre personers brevinkast. Genom det nystartade initiativet ”Matjouren Uppsala” försöker de nå personer som inte har anhöriga i närheten.

– Enligt Folkhälsomyndigheten ska ju de som är över 70 år i den mån det går undvika att exempelvis besöka mataffärer, och då måste ju vi andra se till att ställa upp och hjälpa dem, säger Amer Sarsour.

När coronaviruset började sprida sig i Sverige var han tidigt ute med att hjälpa till lokalt. Han startade Facebookgruppen #CoronaKindness.

– Men jag och Josef insåg att vi ju måste hitta ett sätt för de som inte har Facebook att kunna nå oss. Därför kontaktade vi vår kompis Awder Amin som är specialist på digitala lösningar som hjälpte oss att sätta upp en hemsida. Tanken är att den ska vara så enkel som möjligt att använda.

Genom ett formulär kan de som tillhör riskgrupp skicka in en inköpslista. Om man inte är så van vid datorer kan man kontakta Amer direkt via hemsidan. Maten handlar volontärer sedan på en stormarknad och kör hem till dörren.

– Och vi som handlar följer självklart alla riktlinjer kring symtomfrihet och hygien med handtvätt och extra handsprit.

Betalning efter leverans

Varorna lämnas vid personens dörr tillsammans med ett kvitto för varorna. Först då betalar kunden.

– Vi vill att alla kunder ska veta att de kan lita på oss, därför betalar man ingenting i förväg. Och eftersom alla äldre inte har Swish var det här med betalningen något vi diskuterade. Nu kommer vi att ta kontanter också, så att alla ska kunna ta emot hjälp.

Förutom Amer och Josef ställer även flera av deras bekanta upp på sin fritid. För att få det att fungera rent logistiskt har de begränsat dagarna för handling till tre eftermiddagar och kvällar i veckan.

– Josef pluggar till läkare och jag är frilans inom kultur så vi har båda mycket annat på dagarna. Men vi vill kunna ge så mycket av vår fritid som möjligt till att hjälpa till.

Om efterfrågan skulle växa snabbt har Amer och Josef flera volontärer som står redo att hoppa in.

– Det är jättefint att se hur våra vänner och bekanta ställer upp för att hjälpa till, och hur initiativet med Matjouren Uppsala har tagits emot på sociala medier. Det vi har gjort är egentligen att strukturera och organisera så att alla vi som vill tillsammans kan hjälpa ännu fler, säger Amer Sarsour.

”Vi löser det tillsammans”

De första leveranserna kommer att köras ut under onsdagen, och till en början kommer de att kunna handla till äldre boende i Uppsala stad och Storvreta.

– Sen hoppas jag att det här är ett initiativ som kommer att sprida sig och bli ännu större. Vi tänker att det här skulle kunna vara ett sätt för barn och barnbarn som bor långt bort att kunna hjälpa sina äldre familjemedlemmar att få matleverans. Man kan ju till exempel ta emot en inköpslista från en släkting på telefon, skicka den till oss och sedan swisha själv när maten kommit fram. Vi får hitta sätt att lösa den här situationen tillsammans, säger Amer Sarsour.

Publisert:

LÄS VIDARE