Coronapandemin

Minst tio i personalen smittade på skola – en lärare död, enligt SVT

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Kågeskolan i Skellefteå har stängt efter att ett stort antal lärare var hemma på grund av sjukdom.

Nu har minst tio i personalen bekräftats smittade med coronaviruset.

En smittad lärare i 60-årsåldern har dött, enligt SVT Nyheter.

– Med tanke på att det är så många så är det troligt att de flesta smittats på skolan, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Skolan stängde redan i tisdags, efter att ett stort antal lärare var hemma för sjukdom på måndagen.

Under veckan har Region Västerbotten testat om personalen är coronasmittade. På torsdagskvällen kom svaret:

60 personer i personalen har testats. Av de cirka 25 provsvar som hittills kommit var 10 positiva.

– Jag tycker att Kågeskolan sticker ut generellt, det har inte funnits någon skola med liknande problematik varken i länet eller i landet. Det är en lite unik situation för den här skolan. En ganska stor portion otur tror jag det är, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson på fredagseftermiddagen.

Kan ha smittats på skolan

Hon säger i ett klipp på kommunens hemsida att det är svårt att veta om alla de smittade smittats på skolan med tanke på det finns en samhällsspridning.

– Men med tanke på att det är så många så är det troligt att de flesta smittats på skolan, säger Gunilla Persson.

Enligt SVT Nyheter har en lärare på skolan dött.

Läraren, som var närmare 60 år, provtogs tre gånger innan covid -19 kunde bekräftas.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter gick händelseförloppet väldigt snabbt när det väl blev kritiskt, och först efter färdig obduktion fastställs dödsorsaken.

Skolan ska hålla stängt till den 4 maj.

- En viktig uppgift blir nu att tillsammans med rektorerna säkerställa undervisningen på Kågeskolan så den kan återupptas på plats i skolan måndag den 4 maj. Jag förstår att många kan känna oro i den här situationen. Vår ambition är dock att fortsätta bedriva vår verksamhet och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens och Region Västerbottens riktlinjer mycket noga, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad i ett pressmeddelande från kommunen.

Skellefteå kommun och Region Västerbotten samarbetar tätt när det gäller bland annat förebyggande åtgärder för minskad smittspridning.

- Tillsammans med Skellefteå kommun har vi på Region Västerbotten pratat om åtgärder för att minimera risken för en vidare spridning i samband med att skolan öppnar. Det kan röra sig om att hålla avstånd i matsal och personalrum. Vi tittar på åtgärderna tillsammans och säkerställer att de som testats positiva för covid-19 inte kommer tillbaka till jobbet förrän de bedöms smittfria, säger smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Hittills har Region Västerbotten haft 273 bekräftade fall av covid-19 och 10 personer har rapporterats döda.

Att så många i personalen på Kågeskolan bekräftats smittade förvånar inte Anders Bergström.

- Jag kan inte säga att jag är förvånad eftersom vi har en allmän smittspridning i hela landet. Skellefteå väntas nå toppen av smittkurvan mot slutet av maj och det kommer att påverka oss på en rad olika sätt. Men genom samarbete och omtanke om varandra kommer vi att klara oss igenom den här perioden, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Genrebild.
Genrebild.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Gunilla Persson

Region Västerbotten