Spanska politiker i ordkrig om Katalonien

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Människor tittar på den tv-sända partiledardebatten i Pamplona, Spanien.
Människor tittar på den tv-sända partiledardebatten i Pamplona, Spanien.

Huvudpersonerna i det kommande valet i Spanien drabbade på måndagen samman i en hätsk tv-debatt som kom att handla mycket om Katalonien.

– Spaniens enighet är i fara, hävdade PP:s Pablo Casado.

Inför söndagens parlamentsval visar opinionsmätningarna att det blir svårt att bilda en majoritet i parlamentet. Att det är spänt märktes också i partiledardebatten som sändes i spansk public service där premiärminister Pedro Sánchez (socialdemokratiska PSOE), Pablo Casado (konservativa Partido Popular, PP) , Albert Rivera (mittenhögerpartiet Ciudadanos) och Pablo Iglesias (vänsteralliansens Unidas Podemos) drabbade samman.

Katalonien i fokus

Väljarna lämnades dock frågande när det gällde vilka allianser som kan tänkas uppstå efter valet, och ingen av de fyra pekas ut som en tydlig vinnare i debatten. Iglesias behöll lugnet, medan de andra tre delade ut verbala rallarsvingar och anklagade varandra för att ljuga, vara verklighetsfrånvända eller att verka mot landets intressen.

Mycket av fokuset handlade om Katalonien, där premiärministern pekades ut som en förrädare för att han är öppen för att diskutera med separatisterna.

– De som vill splittra Spanien har sin favoritkandidat i Sánchez, sade Casado, och fick medhåll från Rivera, som hade ett inramat foto med premiärministern när han talar med den katalanska separatistledaren Quim Torra:

– Jag vill ha en premiärminister som inte knäböjer framför dem som vill splittra Spanien, sade Rivera.

Sánchez försvarade sig med att han aldrig skulle tillåta en folkomröstning om självständighet i Katalonien, men hävdade att dialog är den enda vägen framåt. Iglesias uppmanade å sin sida de andra deltagarna att hålla en seriös ton.

Vox inte inbjudet

Högerextrema och ultranationalistiska Vox partiledaren Santiago Abascal var inte inbjuden till debatten, eftersom partiet ännu inte är representerade i det nationella parlamentet. Vox gjorde succé i regionvalet i Andalusien i december, och partiets stöd gjorde det möjligt för PP och Ciudadanos att ta över makten där.

Sánchez varnade för att det kan ske även på nationell nivå.

– Jag trodde aldrig att Trump skulle vinna och han vann. Jag trodde aldrig att Brexit skulle hända och det gjorde det. Jag trodde aldrig att PP, Ciudadanos och extremhögern skulle nå överenskommelser i Andalusien, men det gjorde de, sade han.

Kandidaterna får en ny chans att debattera senare i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE