Georgien hjälper saudiska systrar på flykt

avTT

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Kvinnor i Saudiarabien har inte samma rättigheter som män. Arkivbild.

Georgien sträcker ut en hand till två systrar från Saudiarabien som flytt landet i jakt på ett nytt hemland.

Fallet riktar återigen ljuset mot kvinnors ibland mycket utsatta situation i det auktoritära kungariket.

– Vi befinner oss i fara. Vi behöver ert stöd för att nå ut med vår röst. Vi vill ha skydd... Snälla, hjälp oss, säger 28-åriga Maha al-Subaie i en video som publicerats på Twitter.

Hon och hennes 25-åriga syster Wafa al-Subaie har flytt Saudiarabien i jakt på ett nytt hemland. Systrarna har fastnat i Georgien sedan saudiska myndigheter dragit in deras pass, och de har fruktat för sina liv eftersom familjemedlemmar uppges ha skickats ut för att leta efter dem.

Uppmärksammade fall

Georgiens migrationsmyndighet har besökt kvinnorna i deras tillfälliga lägenhet och berättat för dem hur de ansöker om asyl, enligt inrikesdepartementet. Det finns enligt regeringen inte några anhöriga till systrarna i landet som kan utgöra en fara för dem.

Systrarnas rop om hjälp är det senaste i raden av uppmärksammade fall med saudiska kvinnor som flyr landet. Tidigare i år fastnade en saudisk kvinna på en flygplats i Thailand, och fick till sist hjälp att komma till Kanada. Under 2017 blev en saudisk kvinna stoppad på en flygplats i Filippinerna under en mellanlandning och återförd till Saudiarabien, sedan hon försökt att ta sig till Österrike.

Inte samma rättigheter

Kvinnor har inte samma rättigheter som män i Saudiarabien, till exempel behöver de tillstånd från en manlig förmyndare för att arbeta, gifta sig eller resa. Människorättsorganisationer har påpekat att systemet riskerar att låsa in kvinnor och flickor i familjer som utsätter dem för kränkningar. En av organisationerna, Human Rights Watch, uppmanar de georgiska myndigheterna att skydda systrarna.

Saudiarabiens ambassad i huvudstaden Tbilisi vill inte kommentera frågan.