Fyra får dödsstraff för mord på skandinavier

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fyra av de 24 män som i lägre instans dömts för mord respektive terrorbrott för dubbelmordet på två skandinaviska kvinnor i Marocko får dödsstraff, rapporterar NRK.

Påföljderna meddelades i en högre instans på onsdagen.

Tre av männen har erkänt att de mördat kvinnorna i Atlasbergen i december förra året och att de svurit trohet till terrorrörelsen IS. De dömdes till döden i en lägre instans i somras.

Khaled Fataoui, som är målsägarbiträde för de anhöriga till den danska kvinnan, säger att de tre vill att dödsstraffet verkställs. Dödsstraff har inte verkställts i Marocko sedan 1993, och därför tros straffen omvandlas till livstids fängelse.

– De tre sade att de inte vill ha en dom som inte verkställs, säger Fataoui till NRK.

En fjärde man får sitt livstidsstraff skärpt till dödsstraff. Han var med de tre huvudgärningsmännen på platsen där morden skedde, men lämnade dem innan kvinnorna mördades.

Ytterligare 20 män dömdes i den lägre instansen till mellan 5 och 30 års fängelse, bland annat för att ha haft samröre med en terrorcell.

Samtliga dömda överklagade sina domar.

En av dem får straffet höjt till sju års fängelse.

Den 24-åriga danskan och den 28-åriga norskan var båda studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark. De mördades när de var på väg upp till Nordafrikas högsta punkt, bergstoppen Toubkal.

Publicerad:

LÄS VIDARE