Flera ihjälskjutna i protester i Irak

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hadi Mizban/AP/TT
Demonstranter tar plats på barriärer som säkerhetsstyrkor placerat ut utanför regeringskvarteren i den så kallade gröna zonen.

Ytterligare ett antal personer har dödats i samband med de pågående protesterna i Irak.

Säkerhetsstyrkor uppges ha skjutit skarpt mot folk som samlats i huvudstaden Bagdad, dagen efter att flera personer dödades i staden Karbala.

Tusentals människor samlades på nytt i Bagdad på måndagen. Minst fem personer dödades när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranterna, uppger ett vittne för Reuters.

Ett annat vittne säger sig ha sett en man skjutas ihjäl vid en av broarna som går över floden Tigris, centralt i staden, varpå andra demonstranter släpade kroppen därifrån. En Reuters-medarbetare som är på plats har sett fyra personer bli dödade.

Myndighetskällor uppger för nyhetsbyrån att en person dödats och 22 skadats. Dessa förnekar att skarp ammunition använts.

Försökte storma konsulat

Sent på söndagskvällen öppnade säkerhetsstyrkor eld mot en folkmassa som försökte storma Irans konsulat i staden Karbala, ungefär tio mil söder om Bagdad. Minst tre personer sköts ihjäl där.

Demonstranter hängde upp irakiska flaggor kring konsulatområdet och sprejade budskap såsom "ut med Iran". Enligt AFP:s utsända reporter hade personerna som försökte klättra in till konsulatet för avsikt att sticka byggnaden i brand.

– De skjuter inte i luften. De försöker döda oss, inte skingra oss, sade en demonstrant som iklätt sig munskydd för att värna sig mot tårgasen.

För shiamuslimer är Karbala en helig stad och miljontals människor reser på pilgrimsfärd dit varje år.

Komplicerat grannskap

Irak har nära men komplicerade relationer med grannlandet i öster. Många irakier som deltagit i de regeringskritiska protesterna den senaste månaden anklagar Iran, som har betydande politiskt och ekonomiskt inflytande i Irak, för att stötta den korrupta och ineffektiva statsapparat som protesterna riktas mot.

Över 250 människor har dödats sedan de regeringskritiska demonstrationerna bröt ut i Irak i början av oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Irak