Löfvens svar på Gretas klimatkritik: ”Vi har absolut inte gett upp”

Publicerad 2021-06-20

Greta Thunberg menar att Sverige gett upp Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Nu svarar Stefan Löfven på kritiken.

– Det har vi verkligen inte, säger statsministern, som lovar ett ”gigantiskt samhällsbygge”.

I ett möte med Stefan Löfven i maj undrade Greta Thunberg när han skulle gå ut med att Sverige gett upp målet om max 1,5 graders global temperaturökning.

– Jämför man den omfattande vetenskapen med våra klimatmål och åtgärderna vi faktiskt gör i dag så kommer tydligt fram att vi gett upp 1,5-gradsmålet, sa den 18-årige klimataktivisten.

Nu svarar Stefan Löfven på Thunbergs kritik. Han delar inte hennes bild av att Sverige skulle ha gett upp målet från Parisavtalet 2015.

– Det har vi verkligen inte, säger statsministern i ”Julia & Julia & Jorden”, Aftonbladets tv-serie om klimathotet.

Statsministern med världen i sina händer. Här med Julia Frändfors och Julia Lyskova.
Statsministern med världen i sina händer. Här med Julia Frändfors och Julia Lyskova.

– Vi var ett av de länder som drev på för att vi skulle ha 1,5 som mål, så absolut inte. Sedan har jag stor respekt och förståelse för att Greta Thunberg med flera vill att vi ska ha ännu högre ambitioner och jobba fortare.

Lovar drastiska åtgärder

I samtalet med programledarna Julia Frändfors och Julia Lyskova lovar Stefan Löfven drastiska åtgärder.

– Det är ett gigantiskt nytt samhällsbygge som vi ger oss på nu, säger han.

– Men människor måste känna att ”detta bär för mig” också. Om ett flertal människor känner att ”det här här kommer att leda till elände för mig”, då får vi ett motstånd och man ställer sig med hälarna i marken. Det är därför vi måste säga att det är här (i ett hållbart samhälle) som framtiden ligger. Det är här vi har den nya tekniken och framtidens jobb, och därmed också framtidens välfärd.

Vill bli fossilfritt 2045

Enligt Löfven har regeringen satt som mål att göra Sverige till det första fossilfria välfärdslandet i världen – och bli klimatneutralt senast 2045. Han säger att han förstår Greta Thunberg och andra svenskar som är oroliga för klimathotet.

– Jag förstår det, för det här är ett stort problem och det har gått alldeles för lång tid innan mänskligheten började agera tillräckligt snabbt, säger han.

Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet.
Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet.

– Men vi gör det här tillsammans och då klarar vi det. Vi har gjort stora samhällsbyggen i tidigare generationer också. En gång så vändes Sveriges utveckling också. Vi var ett av världens fattigaste länder i slutet av 1800-talet och i början på 1900-talet, och vi är ett av världens rikaste nu.

”Finns snart elflygplan”

Konkret nämner Löfven transportsektorn som ett viktigt område som måste förändras.

– Vi vet att den släpper ut ungefär en tredjedel av allt. Vi har sagt att vi ska minska de utsläppen med 70 procent till 2030. Till exempel så ska vi ställa om en del av lastbilstransporterna till järnväg eller sjöfart. En del transporter kommer inte kunna göras med annat än lastbilar – vi har inte järnväg överallt – och då ska vi ha det med rena bilar; det ska vara elbilar, biobränsle, allt sådant.

I Aftonbladets tv-serie ”Julia & Julia & Jorden” tar Julia Frändfors och Julia Lyskova tempen på hur jorden mår. Just nu verkar den må sisådär.
I Aftonbladets tv-serie ”Julia & Julia & Jorden” tar Julia Frändfors och Julia Lyskova tempen på hur jorden mår. Just nu verkar den må sisådär.

Vid 2030 kommer det inte att finnas diesel- och bensindrivna bilar i Sverige längre, säger statsministern. Han avråder inte från att flyga men säger att man borde göra det ”smart”.

– Det finns snart elektriska flygplan. Vi vill att flygplan inte ska drivas av det vanliga bränslet utan även där kan man biobränsle. Så flyg gärna, känn friheten, men gör det klimatsmart.