183 misstänkta fall av deltavarianten i Värmland: ”Allvarligt”

Deltavarianten sprider sig i Sverige.

I Värmland har man 39 bekräftade fall av den indiska varianten. Men det kan vara ännu fler.

”När det gäller deltavarianten så har vi i dagsläget fått rapport om 183 misstänkta fall”, skriver regionens smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett mejl till Aftonbladet.

Långsamt så avtar antalet bekräftade fall av coronaviruset i Sverige samtidigt som fler vaccineras.

Men i vissa regioner går det åt fel håll, bland annat i Värmland.

I Värmland, där minskningen pågick sju veckor i rad, ökar smittspridningen tydligt bland unga och medelålders.

Tidigare i veckan införde regionen lokala rekommendationen som ska gälla i två veckor. De syftar framför allt till att minimera sammanhang där framför allt ungdomar från olika delar av länet samlas.

Till exempel uppmanas föreningar att pausa lägerverksamheter och idrottsklubbar att endast arrangera matcher där lag från närområden möts.

I början av juni spred sig coronaviruset snabbt på Engelska Skolan i Karlstad. Över 80 elever bekräftades smittade av coronaviruset, rapporterade NWT.

En skylt varnar för corona och uppmanar patienter att inte gå in i sjukhuset vid enten till Centralsjukhuset i Karlstad i Värmland.
En skylt varnar för corona och uppmanar patienter att inte gå in i sjukhuset vid enten till Centralsjukhuset i Karlstad i Värmland.

Kan vara över 200 fall

Samtidigt har deltavarianten, även känd som den indiska varianten av coronaviruset, spridit sig i Värmland.

Enligt regionen har 39 bekräftade fall konstaterats, uppger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén i ett mejl till Aftonbladet. Men det kan vara ännu fler.

”När det gäller deltavarianten så har vi i dagsläget fått rapport om 183 misstänkta fall”, skriver Ingeman Hallén i mejlet och fortsätter:

”Smittskydd Värmland ser allvarligt på situationen eftersom vi den senaste tiden har haft en ökad förekomst av fall med covid-19 i Värmland med samtidig förekomst av relativt många fall av deltavarianten.”

Infört åtgärder

Enligt smittskyddsläkaren var det förväntat att fler både misstänkta och efterhand sannolikt bekräftade fall av deltavarianten skulle dyka upp, eftersom fler positiva prover nu har börjat typas, det vill säga, testas för vilken variant det är.

”Med den intensifierade typningen kommer vi nu också under den närmaste tiden att kunna ställa förekomsten av deltavariantens omfattning i relation till de andra varianterna, särskilt den så kallade alfavarianten som sedan en tid dominerat”, skriver Ingemar Hallén i ett mejl.

Folkhälsomyndigheten vill nu bromsa smittspridningen genom kraftigare karantänsbestämmelserna och isolering för smittade.

”Tidigare under veckan har vi informerat allmänheten om läget samt infört temporära smittskyddsåtgärder i Värmland”, skriver Ingemar Hallén i mejlet.

Publisert:

LÄS VIDARE