Portland

Rekordhöga temperaturer i västra USA – invånare behövde söka skydd

Av: 

Gabriella Bergström

NYHETER

I helgen flydde invånare i Portland, USA, till kylcenter.

Utomhustemperaturen steg till över 42 grader.

Det är den varmaste dagen i Portlands historia.

På lördagseftermiddagen jobbade miljöarbetare i staden Portland, Oregon i USA för att hålla människor och djur säkra. Utomhustemperaturen hade nämligen stigit till 42,2 grader. Något som aldrig tidigare har hänt.

Värmerekordet gjorde bland annat att invånare sökte skydd, portabla luftkonditioneringar och fläktar såldes slut och baseballmatcher sköts upp. Dessutom stängde sjukhus sina utomhusklinker för vaccination.

Invånare flydde till kylcenter

För att fly värmen uppsökte människor så kallade kylcenter, alltså luftkonditionerade platser som lokala myndigheter sätter upp vid värmeböljor. Skyddsplatserna är öppna dygnet runt och serverar frukost, lunch och middag.

Brandon Morgo är en av invånarna som sökte skydd. Han kom till ett kylcenter redan på fredagskvällen med två katter och en hund.

– Jag gick omkring i nästan 24 timmar med mina två katter, min hund och en shoppingvagn i den här värmen. Jag kommer stanna här till måndag. Jag önskar att de hade öppet längre, säger han till Oregon Live och tillägger att hans ena katt verkade behöva medicinsk vård efter att ha varit ute i värmen.

42,2 grader uppmättes i Portland. Rekordvärme.
En familj köper svalkande glass i den gassande hettan.

”Något vi måste vänja oss vid”

Det tidigare värmerekordet i Portland låg på 41,7 grader, vilket var åren 1965 och 1981. Enligt Oregon Live är den nya siffran en farlig prognos för regionen, eftersom den vanligtvis har milt väder och många saknar luftkonditionering.

Värmen förväntas vara kvar även nästa vecka.

Enligt Kristie Ebi, forskare inom global uppvärmning på Washington Universitet, är värmeböljan ett smakprov av framtiden. Till AP News säger hon att klimatförändringarna kan omforma vädret över hela världen.

– Vi vet från bevis runt om i världen att klimatförändringarna ändrar frekvensen, intensiteten och varaktigheten av värmeböljor. Det är något vi måste vänja oss vid framöver.

De boende i Portland gör vad de kan för att fly värmen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Portland

Klimatförändringar

Väder