Extremister dödade i Kongo-Kinshasa

TT-AFP

Publicerad 2021-01-02

FN-styrkor patrullerar i Beni i Kongo-Kinshasa efter en ADF-attack mot ett fängelse, då över 1 000 personer fritogs. Arkivbild.

Armén i Kongo-Kinshasa uppger att 14 medlemmar i den väpnade extremistgruppen ADF dödats i strider om kontrollen av byn Loselose i landets östra delar. I striderna dödades även två av arméns soldater.

Stridigheterna sker samma vecka som 25 civila hittades mördade på fälten kring den närliggande byn Tingwe nära Eringeti i östra delarna av landet, i vad regeringen beskriver som en massaker utförd av ADF. Gruppen själva har inte tagit på sig dådet.

Territoriet där Loselose och Tingwe är beläget är bland annat känt för sina kakao- och bananodlingar. Skörden har pågått sedan i november och de dödade byborna tros ha överfallits när de arbetat på odlingarna.

ADF är en av tiotals väpnade grupper som plågar östra Kongo-Kinshasa. Den islamistiska extremistgruppen startades som en rebellrörelse i grannlandet Uganda på 1990-talet. Den anklagas för att ha dödat minst 800 människor i den kongolesiska provinsen Nordkivu under det gångna året.