SMHI klass 1-varnar för snösmocka

Besvärligt väder och kraftigt snöfall förväntas drabba de mellersta delarna av landet från och med måndag.

SMHI klass 1-varnar nu för snösmocka i nio län.

– Det kommer bli ordentligt med snö, säger Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.se.

Under dagen kommer snö att falla över stora delar av landet, även om den kan övergå i både regn och blötsnö längst i söder.

– Det kommer hålla i sig i ungefär sex till nio timmar, så man ska nog ha gjort sina ärenden innan det här ovädret drar in, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

I Västernorrland väntas 20–40 centimeter snö.
I Västernorrland väntas 20–40 centimeter snö.

I Västernorrland har varningen uppgraderats från en risknivå till en klass 2-varning med 20-40 centimeter snö och frisk vind på 10 meter per sekund. Under måndagskvällen och natten mot tisdag väntas besvärligt väder och kraftig drivbildning.

Var försiktig på vägarna

I Jämtland väntas upp emot 30 centimeter snö medan Gävleborg, Dalarna och Värmland kan få 20 centimeter. I Örebro och Västmanland kan upp emot 15 centimeter falla, respektive 10 centimeter i Södermanland och Uppsala.

– I stora delar av Svealand, Norrland så kommer det vara besvärligt på vägarna med halt väglag så man borde vara försiktig om man ger sig ut och kör på måndagskvällen.

Klass 1-varningen gäller under dagen och kvällen i Jämtlands län utom fjällen, Gävleborg, Dalarna utom dalafjällen, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Örebro och Värmland.

Efter snö kommer solsken

Trots snökaos och kraftigt oväder kan man dock förvänta sig ljusglimtar mot slutet av veckan menar Mikael Sjöstrand.

–Det slår om till nordliga vindar under tisdag och onsdag och då är det större chanser till sol men då handlar det om några solglimtar under dagarna, inte sol från morgon till kväll.

Publisert: