Varje amerikansk delstat är på sin vakt

Av:  TT-Reuters

Det är inte bara i Washington DC som amerikanska myndigheter är på sin vakt.

I samtliga delstaters huvudstäder har säkerheten skärpts med barriär och militär vid de folkvalda församlingarnas pampiga säten.

Det finns farhågor om att kaoset vid Kapitolium i Washington DC förra veckan ska få följdverkningar ute i landet i samband med att Joe Biden svärs in som president.

Den federala polismyndigheten FBI har varnat för att det från och med helgen fram till installationsdagen på onsdag finns risk för protester med väpnade deltagare.

Falsarier som sprids om valresultatet riskerar att utgöra en gnista för ytterligare våldsamheter, enligt ett myndighetsinternt meddelande som skickats ut inom den federala ordningsmakten och som publicerats av Yahoo News. Den risken befaras också kunna underblåsas av att människor kommit att uppfatta förra veckans händelser som en triumf.

Förbereds för det värsta

I de 50 delstaternas huvudstäder har delstatskongresserna sina säten i byggnader varav de flesta också kallas Kapitolium och som likt det federala komplexet i Washington DC har kupoler och pelare i pampig stil.

Texas Kapitolium i staden Austin kommer att hålla stängt i flera dagar. Ledaren för delstatens säkerhetsdepartement uppger att man snappat upp att "våldsamma extremister" gör sig redo för att "begå brottsliga handlingar" i samband med protester.

Precis som i Washington DC har väldiga staket upprättats i förebyggande syfte vid flera av delstaternas kongressäten, bland annat i Michigans huvudstad Lansing.

– Vi förbereder oss för det värsta men förblir hoppfulla om att de som väljer att demonstrera vid vårt Kapitolium gör det på ett fredligt vis, säger Michiganpolisens chef Joe Gasper vid en pressträff.

Viktigt visa åtgärder

I delstaterna Michigan, Virginia, Wisconsin, Pennsylvania och Washington (ej att förväxla med huvudstaden) har nationalgardet kallats in.

Flera av de berörda delstaterna var uppmärksammade vågmästardelstater vid valet och föremål för omräkningar, men inte alla.

Illinois guvernör JB Pritzker säger att man inte har information om någon konkret hotbild, men att 250 man från nationalgardet likväl kommer att slå vakt om Kapitolium i huvudstaden Springfield. Byggnadens dörrar och rutor har täckts av träskivor.

Bara att myndigheterna spänner sina muskler och berättar öppet om sina åtgärder kan göra att situationen lugnar ned sig, säger en tidigare biträdande minister vid departementet för inrikes säkerhet till Reuters.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejakande grupperingar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighetsfälla.

Publisert: