Maxwells vittnesmål om Epstein offentligt

Av: TT

Publicerad:
Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein innan lagens långa arm grep in. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein innan lagens långa arm grep in. Arkivbild.

Den amerikanska numera avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epsteins tidigare partner Ghislaine Maxwell säger att hon aldrig bevittnade några "otillbörliga aktiviteter med minderåriga".

Det framkommer i ett edsvuret vittnesmål som Maxwell gav 2016 och som på torsdagen blev offentligt.

Det forna brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell har starkt motsatt sig att hennes vittnesmål skulle bli offentligt. Hon har gjort det med hänvisning till att inlagan med vittnesmålet innehåller "intim, känslig och personlig" information och att hon i och med offentliggörandet inte kommer att få en rättvis rättegång nästa år.

Rättegång nästa år

Den 58-åriga Maxwell greps i juli av FBI i New Hampshire. Hon är misstänkt för att ha "försett" Epstein med flickor ner mot 14 år som han sedan utnyttjade sexuellt. Hon misstänks även för att själv ha förgripit sig på några av Epsteins offer. Hon har hållits frihetsberövad sedan gripandet. Nästa år inleds rättegången mot henne och hon nekar till brott. Om hon döms kan straffet bli 35 år i fängelse.

Den nu offentliggjorda inlagan är 465 sidor lång och anledningen till att förhör hölls 2016 är att Virginia Giuffre, som är en av dem som anklagat Epstein för att han utsatt dem för övergrepp, då drev fram ett civilmål i fallet

Giuffre anklagar Maxwell för att ha hjälpt Epstein att hålla henne som "sexslav".

Ghislaine Maxwell är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell.

Hittades i cellen

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA.

År 2008 dömdes han för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att minderåriga som hade befunnit sig hos Epstein hade utnyttjats både av honom och av hans vänner. I juli 2019, en månad efter det att han gripits, tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.

Publicerad: