Trump pressades hårt i tv: Inte någons tokige morbror

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-kanalen NBC kritiserades hårt för att ha bokat in en utfrågning med Donald Trump samtidigt som Joe Biden deltog i en annan kanal.

NBC svarade genom att pressa presidenten rejält i natt. En fråga handlade om att han sprider gruppen Qanons teorier.

– Du är presidenten, inte någons tokige morbror, utbrast utfrågaren Savannah Guthrie.

Meningen var att Donald Trump och Joe Biden skulle drabba samman i den andra av tre planerade presidentvalsdebatter i natt. Men efter att Trump drabbats av covid-19 beslöt debattkommissionen att den skulle hållas digitalt.

Det vägrade presidenten och debatten ställdes in. Då bokade tv-kanalen ABC in Joe Biden för en så kallad town hall-utfrågning där väljare från bägge läger eller osäkra på endera kandidat får ställa frågor.

Vreden bland demokrater blev stor när konkurrerande tv-kanalen NBC bokade in president Trump samma kväll och samma tid för en utfrågning i samma stil. Många ropade på en bojkott av NBC och menade att det var orättvist att låta presidenten få tv-tid samtidigt som utmanaren.

Trump pressades hårt av NBC:s Savannah Guthrie under utfrågningen.
Foto: AP
Trump pressades hårt av NBC:s Savannah Guthrie under utfrågningen.

Krav på att vara hårda

Fler än 100 anställda inom NBC:s egna produktioner skickade ett öppet brev till tv-kanalens ledning där de menade att beslutet var att göra det amerikanska folket en otjänst.

Kraven var därmed stora på tv-kanalen att vara hård mot presidenten. ”Enorm press på NBC att göra detta till en mardröm för Trump”, twittrade exempelvis New York Times mediekolumnist Ben Smith.

Och utfrågaren Savannah Guthrie gick ut rejält hårt. Innan väljarna släpptes in hade hon en inledande intervju med Trump där hon både ställde tuffa frågor och ifrågasatte hans svar – något som utfrågaren Chris Wallace kritiserades för att inte ha gjort under den första debatten.

Guthrie frågade bland annat om presidenten en gång för alla kunde ta avstånd från konspirationsteorigruppen Qanon. För några dagar sedan gav han uppmärksamhet till ett påstående från gruppen om att Barack Obama riggat ett falskt gripande av Usama bin Ladin och att Joe Biden skulle leda en operation för att mörklägga allt.

– Varför skickar du ut en sådan lögn till dina följare? frågade hon.

– Det var en retweet. Jag bara skickar ut den så får folk avgöra själva, svarade Trump.

– Men du är presidenten, inte någons tokige morbror som kan retweeta vad som helst, utbrast Savannah Guthrie.

Foto: Skärmdump från NBC
Savannah Guthrie pressade Trump i natt.
Foto: Skärmdump från NBC
”Varför frågar du inte Joe Biden varför han inte fördömer Antifa?”, undrade Trump under debatten.

Tryckt stämning

Hon sa att Qanon bland annat har spritt uppgifter om att demokrater tillhör en satanisk kult som praktiserar pedofili.

– Jag vet ingenting om Qanon, sa Donald Trump men tillade att han vet att de är väldigt mycket emot pedofiler och bekämpar dem väldigt hårt.

Stämningen blev tryckt på scenen efter frågor som dessa och kring vit makt-grupper som Donald Trump tidigare haft svårt att rakt ut ta avstånd från.

– Varför frågar du inte Joe Biden varför han inte fördömer Antifa? sa Donald Trump.

– Därför att det är du som är här, svarade Savannah Guthrie.

– Så sött, muttrade presidenten.

Savannah Guthrie pressade också presidenten på uppgiften om när han egentligen testades negativt sista gången innan han bekräftades vara smittad. Hon frågade flera gånger om han testades samma dag som den första valdebatten mot Joe Biden. Men hon fick inget svar. ”Jag minns inte. Kanske, kanske inte”, svarade Trump.

Frågorna kring när Donald Trump egentligen visste att han var smittad har debatterats flitigt i USA efter att presidentens läkare Sean Conley inte velat berätta det för media.

Utfrågningen handlade också om Donald Trumps insatser för att få hejd på pandemin.

– Vi vinner. Vi har gjort ett otroligt jobb. Och det är på väg runt hörnet. Och vi har vaccin och mediciner på väg, sa presidenten.

– Jämfört med resten av världen har vi det värsta antalet dödsfall, sa Savannah Guthrie.

Foto: AP
Det var mer stillsamt under Joe Bidens utfrågning.
Foto: Skärmdump från ABC
Joe Biden.

Skilda världar

Samtidigt som den heta utfrågningen av Trump i Miami var tonen betydligt svalare i Philadelphia där Joe Biden frågades ut i tv-kanalen ABC av väljare och nyhetsankaret George Stephanopoulos.

Skillnaderna var slående.

Det var så stillsamt att ABC fick kritik för att de lät Joe Biden ta så lång tid på sig att fundera och svara på frågor. ”Det kunde vara en god idé om han slipade på sina svar i förberedelser inför debatten nästa vecka”, skrev ABC i sin egen direktrapportering.

Biden gick som förväntat till hård attack mot Trumps hantering av pandemin. Han menar att presidenten missade enorma möjligheter att bromsa smittan och upprepade gånger har sagt saker som inte varit sanna.

Han lovade också den svarta befolkningen att ifall han blir president kommer han att jobba för ett rättvisare rättssystem och förbättra möjligheterna för minoriteter att nå högre upp på samhällsstegen.

Men Joe Biden fick också tuffa frågor. Han tvingades försvara rättsreformen från 1994, som han som senator stod bakom.

Åtta minuters utläggning

Han fick frågan av George Stephanopoulos om det var ett misstag att stödja reformen, som fått kritik för att den slagit extra hårt mot minoriteter.

– Ja, det var det. Men misstaget låg i hur delstaterna använde lagen lokalt, svarade Joe Biden.

Han sa också att diskrimineringsfrågor är annorlunda i dag än de var då för mer än 25 år sedan.

– Saker har förändrats dramatiskt, sa Joe Biden.

Han gjorde en åtta minuter lång utläggning kring rättsreformen utan att bli avbruten och när han var klar gick tv-kanalen till reklamavbrott. Joe Biden vände sig då till utfrågaren George Stephanopoulos och sa ”jag vet inte om jag svarade på din fråga”.

Hur reagerade då USA på de väsensskilda utfrågningarna?

”Trump fick stå till svars upprepade gånger för att sprida lögner, medan Biden hade den stabila kväll han behövde”, skrev liberala Washington Post.

”Savannah Guthrie höll debatt mot Trump som om hon var motståndare, medan Biden bara fick snälla frågor av ABC”, toppade konservativa Fox News sin sajt med.

Positionerna blev inte mindre låsta av denna tv-timme.

Publicerad:

LÄS VIDARE