Ella Bohlin på kändisfesten – ansvarar för sjukvården i Stockholm

KD-toppen Ella Bohlin ansvarar för vård av äldre i Stockholm och kräver att allmänheten ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Samtidigt går hon på kändisfest fylld med närkontakt, dans och kramar.

– Så här i efterhand kanske jag borde avstått, säger hon.

Ella Bohlin är vårdutvecklingsråd i Stockholm och ansvarar bland annat för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning och seniorvård.

Hon har upprepade gånger uppmanat stockholmare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa coronapandemin.

I ett sommartal i slutet av juni betonade hon att det fortfarande råder smittspridning i samhället. ”Därför måste vi tänka på att fortsätta hålla social distansering, vi måste tvätta händerna och vi måste se till att vi inte belastar sjukvården i onödan. För all den fantastiska vårdpersonalen i regionen – de har slitit hårt den här våren! För att bekämpa coronaviruset!”, sa hon.

Men den sociala distanseringen är inget Ella Bohlin själv upprätthåller. Kristdemokraten syns på flera bilder på kändisfesten där även partiledaren Ebba Busch deltar. På festen sitter deltagarna nära varandra, det kindpussas, dansas och kramas.

Festen hölls helgen den 26–27 september - bara dagar efter att statsminister Stefan Löfven uppmanat svenska folket att inte delta i fester eftersom smittspridningen riskerar att ta fart på nytt.

Ella Bohlin på festen.
Ella Bohlin på festen.

”Bättre att stanna hemma”

Ella Bohlin säger till Aftonbladet att hon kanske borde ha avstått från att gå på festen.

– Det som låg till grund för mitt beslut var hur många personer som skulle vara där. När jag såg att det var ett 20-tal tog jag beslutet att jag kunde delta, jag var väldigt fokuserad på 50-gränsen. Men så här i efterhand kanske jag borde avstått. 

Hon säger vidare att hon försökte hålla social distans. Men hon säger samtidigt att hon deltog när middagen övergick i dans och att hon kramades med värdinnan.

Hade du gått på en liknande fest i dag?

– Svårt att säga, man får alltid göra en avvägning. Reglerna som finns att det inte får vara fler än 50 personer är helt avgörande. Men nu när vi ser att en del siffror pekar åt fel håll så tror jag det är ännu viktigare att man gör genomtänkta beslut, det kommer jag göra framöver. 

Rekommendationen är att inte gå på fest, oavsett om det är fler eller färre än 50?

– Det är statsministerns ord, ja.

Delar du inte den bedömningen?

– Jo, det är förmodligen en klok regel och det tänker jag fortsätta hålla mig till efter det här.

Den 24 juni la du ut en sommarhälsning där du var tydlig med att smittspridningen inte är över, du uppmanar stockholmare att hålla social distans och följa myndigheternas rekommendationer. Varför gäller inte detta dig?

– Det gäller absolut mig, det gäller alla. 

Det är lätt att få uppfattningen att reglerna gäller andra men inte dig?

– Jag fokuserade på 50-personers-gränsen. Men så här i efterhand borde jag kanske avstått.

 


PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE