Sverige får mer vaccin än förväntat till jul

Av:  Niklas Svahn/TT

Sverige får mer vaccin än man tidigare trodde, enligt samordnaren Richard Bergström. Arkivbild.
Sverige får mer vaccin än man tidigare trodde, enligt samordnaren Richard Bergström. Arkivbild.

Sverige får i mellandagarna sammanlagt 90 000 doser vaccin om allt faller väl ut. Ett centrallager har upphandlats och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att köpa in frysar som klarar minus 70 grader.

Planeringen kring vaccinet från Pfizer/Biontech är inne i ett intensivt skede. Redan på måndag samlas vetenskapliga kommittéer på EU:s läkemedelsverk EMA i Amsterdam, och på tisdag väntas EU-kommissionen godkänna vaccinet.

Leveranserna med lastbilar går från Belgien på julafton ut till alla EU:s medlemsländer och omkring den 26 december väntas länderna, inklusive Sverige, få en symbolisk mängd vaccin på omkring 10 000 doser.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar den 27, 28 och 29 december för starten på vaccinationsdagarna i EU.

"Får mer än vi trodde"

Därefter får Sverige 80 000 doser av Pfizers vaccin i veckan, med start den 28 december.

– Vi har lyckats få till mer doser än vi tidigare trodde, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Sverige agerar också inköpscentral åt Norge och Island, och Norge får 40 000 doser i veckan baserat på befolkningsmängd.

– Det är många siffror, jag har blivit expert på Excel, säger Richard Bergström.

Den 7 januari väntas också ett godkännande av Modernas vaccin, vilket Sverige preliminärt får 4,3 miljoner doser av. Men eftersom fabriker som ska tillverka vaccinet inte ens är färdigställda kommer det betydligt färre doser i januari – omkring 50 000–100 000 doser, enligt Richard Bergström.

Köpt in kryofrysar

Upphandlingen kring hur vaccinet ska levereras ut till Sveriges regioner blev klar i veckan, men vilket företag som står för distributionen hålls hemligt. Det innebär att Folkhälsomyndigheten tecknat ett avtal om ett centrallager dit vaccin levereras från kontinenten och sedan slussas vidare ut till de 21 regionerna.

Samtidigt har Socialstyrelsen fått i uppdrag att köpa in 21 stycken så kallade kryofrysar som klarar en temperatur på minus 70 grader. Detta eftersom Pfizer och Biontechs mRNA-vaccin kräver extremt kalla temperaturer för att vara stabilt.

– Vad jag har förstått så har de redan börjat levereras, och det är mer som backup för om du har planerat det här väl och får ett bra flöde så har lådan 14 dagars hållbarhet när den kommer in till Sverige oöppnad, säger Richard Bergström.

Pizzakartonger

Vaccinet levereras i en stor låda innehållandes mindre lådor, som Bergström beskriver ungefär som pizzakartonger. Ungefär 80 kartonger skickas varje vecka. En upptinad låda håller sig i fem dagar i kylskåp.

Richard Bergström säger att det blir en stor apparat att få till flödet så att alla som vaccinerats kan få en andra dos på utsatt tid.

– Det här är kanske en av de största sjukvårdslogistiska utmaningarna som vi haft på länge.

Publisert:

Ämnen i artikeln