Uppsala

Mystiska kaj-döden i Uppsala löst

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Skam den som ger sig. 

Det har tagit fem månader – och minst lika många undersökningar – att ta reda på vad en kaja dog av vid Kungsängsesplanaden i somras.

Men nu har Statens veterinärmedicinska anstalt ett svar – koffein. 

Den första kajan som låg död vid Kungsängsesplanaden i somras hade fått i sig koffein.
Den första kajan som låg död vid Kungsängsesplanaden i somras hade fått i sig koffein.

I början av juli undersökte Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en kaja som dött vid Kungsängsesplanaden i Uppsala. Den hade legat intill ett tiotal andra döda kajor, enligt en förbipasserande som anmält fågeldöden till kommunen.

Men när viltvårdaren kom dit så fanns bara en kaja kvar. Vid det tillfället. Ett par månader senare låg ytterligare två döda kajor på marken i samma område. Även de skickades till SVA. 

Flera dödsorsaker uteslöts

Vad fåglarna dött av kunde dock inte labbet svara på. En rad sjukdomar som orsakas av bland annat fågelinfluensavirus, West Nile virus och Usutuvirus kunde uteslutas och det fanns inga tecken på inflammation eller infektion i det första fallet. 

– Det enda som vi har kunnat se i den mikroskopiska undersökningen är förändringar på cellnivå i njurarna vilket gör att vi inte kan utesluta en förgiftning, sa Caroline Bröjer på SVA till Aftonbladet.

För att ta reda på om fågeln faktiskt dött av förgiftning skickades proverna vidare till ett labb i Frankrike. Men inte heller där lyckades de hitta dödsorsaken som SVA nu kommit fram till.

Undersökte flera ämnen

Med hjälp av en ny screeningmetod har forskarna kunnat leta efter flera ämnen i fågeln. Bland annat koffein, som det visade sig vara, rapporterar SVT Nyheter. Kajor klarar nämligen inte av att få i sig mer än 25 milligram.

– Det mest sannolika när det är ett mindre antal fåglar är att de hittat en soppåse med matrester och kanske kaffesump i, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär till kanalen. 

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mystiska kaj-döden i Uppsala fortsätter

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala