Vargar

Varg stoppade trafiken på E20: ”Såg stressad ut”

Max blev vittne – se hans film här

Av: 

Jonathan Bengtsson

NYHETER

Minst en varg har varit inne bland hus i Göteborg den senaste tiden.

En av dem hamnade på fel sida viltstängslet på E20 utanför under dagen, och stoppade upp trafiken.

– Just den här tiden på året är vargarna mycket ute och springer. Det är precis innan parningstid, säger Tom Arnbom, artexpert på Världsnaturfonden.

En varg sprang under lördagen på E20 mellan Tollered och Floda öster om Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Larmet kom strax efter klockan 11.

– Det är ovanligt med varg här. Så folk kanske tycker det är exotiskt och stannar och fotar den, säger Christer Fuxborg presstalesperson vid polisregion Väst.

Enligt vittnen stod trafiken stilla en stund men kunde sedan rulla vidare. En person uppger för tidningen att vargen fortsatte mot Göteborgshållet. Vart den senare tog vägen var oklart.

– Jag blev chockad när jag såg att det var en varg. Jag förväntade inte mig att se en varg på motorvägen eller så här långt ner i landet, säger Anton som såg vargen från sin bil.

– Den var stor och såg lite stressad ut, men efter en stund lunkade den iväg från motorvägen.

”Ska alltid ha respekt”

Vargar som lämnar sina födelserevir kan röra sig över stora områden och dyka upp lite var som helst i Sverige. Senast i onsdags sågs en varg i ett radhusområdet i nordöstra Göteborg, något som inte är helt ovanligt enligt Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

– Just den här tiden på året är vargarna mycket ute och springer, det är precis innan parningstid. Och det är ganska många ungvargar som är ute och springer, säger han.

Att människor blir attackerade av vargar är mycket sällsynt, men Arnbom poängterar vikten att visa vargar respekt. Speciellt om man är hundägare.

– Man bör vara lite försiktig med hundar när man ser en varg. Att man alltid har sin egen hund kopplad och inte gå fram till vargen. De är vilda djur, poängterar han.

Max Olsson trodde först att det var en schäferhund som sprang på vägen.

Max fick också syn på varg

Max Olsson fick också under lördagen syn på en varg. Från sin bil kunde han filma djuret, som han först trodde var en schäferhund.

– Jag tänkte att jag bara måste filma detta, annars kommer ingen tro mig. Det var en sjuk upplevelse. Varg har jag bara tidigare sett på Kolmården, säger han.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fåraherden Elisabeths skräck: ”Den ska bara döda, döda, döda”

ÄMNEN I ARTIKELN

Vargar

Göteborg

Världsnaturfonden WWF

Djur & natur