Ester Fox: "Jag vill väcka ärlighet hos lyssnaren"

Uppsalaartisen Ester Fox uforskar starka känslor i nya låtarna.
Uppsalaartisen Ester Fox uforskar starka känslor i nya låtarna.

Hon har kallats för det nya svenska pophoppet. Elektropopartisten, som för några år sedan väckte rabalder genom att i en musikvideo använda poledancing för att markera mot objektifieringen av kvinnors kroppar, är i full gång med att skriva ny musik. Och den här gången ska Ester Fox in i hjärtat och rota.

– Den röda tråden kommer att vara de stora känslorna, säger artisten.

Förra EP:n Exploring handlade om musikaliskt utforskande. Den här gången vill 26-åriga Ester Fox, eller Ester Lahti som hon egentligen heter, utforska de starka känslornas anatomi.
– Det kommer att vara frimodigt med hjärta, allt från stor sorg till sprudlande kärlek, säger hon.

Men att släppa nytt efter några års tystnad är förenat med en viss oro.

– Senaste EP:n kom för tre år sen, så känslan är lite; åh, tänk om folk har glömt bort mig? Men det finns väl alltid en osäkerhet hos kreativa människor, man vill så gärna att det man lägger ner själ och hjärta i ska bli bra.

Framför allt hoppas Ester på att den nya musiken ska framkalla äkta känslor hos lyssnarna.

– Jag vill på något sätt väcka ärlighet. Folk är väldigt ensamma, själva med sina känslor. Jag skulle vilja ge tröst och glädje. I vårt samhälle börjar vi vara bra på att öppet berätta och ifrågasätta mer men vi kan fortfarande vara rätt tillknäppta med våra innersta känslor.

”Om jag vore man skulle jag vilja vara Jared Leto”, säger Ester Fox.
”Om jag vore man skulle jag vilja vara Jared Leto”, säger Ester Fox.

Älskar Gaga

Uppsalaartisten började sin karriär genom att vara med i flera stora musiktävlingar. Idol, Svensktoppen nästa och en covertävling till SVT:s dramaserie Portkod 1525, som hon också vann.

Sen följde två EP:n med låtar som handlade om gränsupplösning och att ta plats som kvinna – teman som hon har gemensamt med en av sina stora inspirationskällor, Lady Gaga.
– Allt hon rör vid är magi, hon är en gudinna. Men om jag skulle vara man skulle jag vilja vara Jared Leto. Jag älskar 30 seconds to Mars.

Sångstudier och jazziga inslag

Trots att musikkarriären kickade igång för flera år sedan drivs Ester Lahti av kunskapstörst. Hon vill lära sig allt om musik. Efter gymnasiet pluggade hon musikproduktion i Solna – hon ville kunna tala samma språk som sina kollegor i studion och förstå musikskapandet från ax till limpa. 2018 började hon på sånglinjen på Kulturama.

– Man utbildar sig hela livet. Först tänkte jag: varför ska jag göra det här egentligen, jag kan ju redan sjunga? Men jag har fått lära mig så otroligt mycket. Jag sjunger musikallåtar, blues, klassiskt – verkligen allting. Jag har fått upp ögonen för jazz. Jag gör fortfarande pop men min nya musik kommer att präglas av nya toner och ackord.

Vi har blivit öppnare som samhälle, men är fortfarande tillknäppta med vår känslor, tycker artisen Ester Fox.
Vi har blivit öppnare som samhälle, men är fortfarande tillknäppta med vår känslor, tycker artisen Ester Fox.

Släpp till våren

Våren har präglats av saknaden efter scenen. Inget ger Ester mer energi än att gigga live, berättar hon. Men nu är hon mitt uppe i skrivprocessen. Den nya musiken skapas i Uppsala, där hon bor med sambon och den gröna papegojan Åke. Åke är också musikalisk, men något mer av en körsångare än Ester.

– Han sjunger gärna med, men vägrar sjunga själv. Han är inte direkt en solist. Vi kan nynna ihop men så fort man slutar kniper han tvärt ihop.

Någon EP från Åke blir det med andra ord troligen inte den närmaste tiden. Ester däremot hoppas släppa de nya låtarna till våren. Och innan dess blir det coversläpp i november – av en Lady Gaga-låt såklart: Free Woman.

Publisert:

LÄS VIDARE