Gran Canaria

Gran Canarias hbtq-paradis kämpar för att överleva pandemin

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

GRAN CANARIA. Södra Europas gayhuvudstad. Så beskriver Gary, eller Daisy Diamond som hon kallas i drag, området Yumbo center.

Lojala besökare har oroat sig för coronans påverkan på det legendariska hbtq-centrumet. Men mitt under pandemihösten bestämde sig Rickys kabaretbar för att slå upp dörrarna igen.

– Vi försöker göra tråkiga tider lite roligare, säger Daisy Diamond.

– Yumbo är en plats dit gaypersoner som besöker Gran Canaria kommer för att mötas. En massa restauranger, barer, ett gay ställe att vara på.

Det säger Daniel Gilgen, en av många på ön vars favoritställen ligger på just Yumbo, centrumet i Maspalomas som består av barer och restauranger där personer utanför heteronormen är lite extra välkomna. Tillsammans med sin hund sitter han på favoritbaren Buddies och stöttar verksamheten en oktoberdag genom att dricka sin lunch där.

Efter att ha tvingats till stängning i våras kunde kabaretbaren Ricky’s slå upp dörrarna på nytt i oktober.

Buddies är ett av få ställen som är öppet när Aftonbladet besöker centrumet under pandemihösten. Många som jobbar bakom baren kommer från olika delar av världen och har åkt till sina hemländer nu när ön förlorat sina viktiga turism.

Startar på nytt mitt i pandemin

En annan som gärna stöttar sina favoritställen på Yumbo är Kjell Johansson, musiker på Svenska kyrkan på Gran Canaria.

– Jag har kommit som turist till den här ön sedan 2003, så man har ju lärt känna många barer och nattklubbsägare. Det är viktigt att vi som har möjligheten stöttar dem. Jag går gärna ut mer på kvällarna och tar en öl på någon bar eller äter ute mer än i vanliga fall för att bidra, säger han.

Mittemot Buddies ligger nu även kabaretbaren Ricky’s, som på grund av pandemin tvingades stänga under våren. Men i slutet av oktober bestämde sig järngänget bakom kabaretbaren: Ricky’s ska återuppstå. De har bytt lokaler till en billigare precis bredvid den gamla. Även om det på pappret verkar dumt att starta upp en nygammal verksamhet mitt under pandemin är det god stämning i renoveringskaoset.

– Vi försöker göra tråkiga tider lite roligare igen, säger Daisy Diamond.

Gary, som uppträder som dragartisten Daisy Diamond, tror att queerbarerna i Yumbo center kan överleva pandemin.

Utanför sin dragkostym heter hon Gary. Men i tjänst, som dragqueen på Ricky’s, är hon känd som Daisy Diamond.

– Vad Yumbo center är? Svår fråga. Jag älskar Yumbo. Det är buzzing, det är hjärtat av Playa del Ingles, hjärtat av Maspalomas, säger hon.

Bingo i stället för dragshower

Många som inte själva tillhör hbtq-communityt vet kanske inte om att Gran Canaria är ett populärt resmål för homo-, bi-, trans- och queerpersoner. Men när polletten väl trillat ner är det svårt att missa de regnbågsfärgade flaggorna som syns lite överallt på ön.

Samtidigt finns det en oro att pandemin sätter spår på Yumbo center. Om verksamheterna och människorna som skapat den speciella stämningen inte längre kan vara kvar, kommer det bli ännu ett familjevänligt chartertillhåll utan den välkomnande hbtq-profilen?

– Just nu är det lite annorlunda, men vi hoppas att genom att hålla baren levande och underhållningen i gång så ska vi kunna återskapa stämningen igen, säger Daisy Diamond.

Före pandemin var det svårt att få skymten av en sittplats på Ricky’s om man inte hängde på låset innan det öppnade. Nu får Daisy och hennes vänner nöja sig med att fylla de glest placerade bordsgrupperna.

Hon och hennes dragkollega, Hellon Earth, kan inte längre uppträda så som de brukade heller. I stället får de roa sina fans med bingo och quizkvällar. Trots att det snart gått ett år av begränsad turism på grund av olika reseförbud har Rickys och de andra barerna klarat sig rätt bra tack vare eldsjälar som håller festen vid liv.

– Vi har folkets stöd med oss, som till exempel bokat platser nu under jul- och nyår. Så nej, det finns inga planer på att stänga ner igen. Vi kommer att fortsätta, säger Daisy Diamond.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Kjell Johansson som jobbar i Svenska kyrkan på Gran Canaria går gärna till krogar i hbtq-området Yumbo center.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gran Canaria

Kanarieöarna

Maspalomas

Hbtq

Turism

Coronaviruset

Svenska kyrkan