Oxford pausar Astravaccin-studie på barn

TT

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-06

Oxford-universitetet pausar det vaccin lärosätet varit med om att få fram. Arkivbild.

Oxford-universitetet har pausat en studie på barn med det covidvaccin som lärosätet utvecklat ihop med Astra Zeneca.

Orsaken är den möjliga kopplingen mellan vaccinet och blodproppar.

Hittills har vaccinet getts i tiotals miljoner doser i över 70 länder. Men efter rapporter om att vaccinet i sällsynta fall skulle kunna ge upphov till blodkoagulationsstörningar har flera länder av försiktighetsskäl tillfälligt stoppat användningen av vaccinet.

Nu backar till och med Oxford-universitetet från den produkt som togs fram i samarbete med svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Vaccinet pausas i en liten studie som omfattar barn och ungdomar, enligt The Wall Street Journal.

Detta görs i avvaktan på ytterligare information om vad rapporterade blodkoaguleringsproblem hos vuxna egentligen beror på.

Studien startade i februari och omfattar drygt 200 barn i åldern 6–17 år. Enligt en talesperson för universitetet har inga problem förekommit under studien, men tilltagande farhågor i Storbritannien och EU motiverar säkerhetsåtgärden.

Innan universitet återupptar studien vill man få grönt ljus från ansvariga brittiska myndigheter, klargör talespersonen.

Pausen är det senaste bakslaget för Astra Zeneca och Oxford-universitetet, vars vaccin ifrågasatts allt tätare på senare tid.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA avråder inte från användning av vaccinet. Samma ställning intar Världshälsoorganisationen.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen