Coronapandemin

Vaccinturister kan bli problem i turisttäta regioner

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Vaccinturism är inte ett problem i turisttäta regioner just nu – men den kan bli längre fram.

Mest oroliga är Region Skåne och Region Sörmland.

– I första hand önskar vi att man bokar tid för vaccination i den region där man är folkbokförd, säger Magnus Johansson, vaccinationsansvarig i Region Sörmland.

Aftonbladet har varit i kontakt med ansvariga för coronavaccineringen i sex regioner som tidvis har stort inflöde av besökare med egna fritidsboenden: Gotland, Halland, Kalmar län, Skåne, Sörmland och Västra Götaland.

Man kan vaccinera sig var som helst i landet, om man tillhör rätt prioriteringsgrupp. Men om många utsocknes vaccinerar sig kan regionerna behöva extra tilldelning av vaccindoser, eftersom de fördelas i förhållande till antalet folkbokförda.

De flesta vaccinsamordnare tonar ner problemen. I Kalmar län, med turistmagneten Öland, bekräftar vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson vaccinturismen:

– Men det är inte vanligt förekommande, jag upplever det inte som ett problem. Det är viktigt att Sveriges befolkning blir vaccinerade. Vi har inte rätt att säga nej, konstaterar hon.

Några hundra vaccinerade är anställda i vården, som bor utanför regionen.

– Omkring 550 som fått vaccin kan vi inte förklara, en del kan vara sommarölänningar, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare i Region Kalmar län.

I turisttäta regioner finns det en oro för att turister ska ta vaccintider från de som är folkbokförda i regionen.

Oro över vaccinturism i Sörmland och Skåne

Mest oroade hittills över vaccinturisterna är Region Sörmland och Region Skåne. I Sörmland uppmanas alla att boka vaccinationstid i sin hemregion.

– Vi följer löpande statistiken vad gäller vaccin mot covid-19 i Sörmland och kommer begära ytterligare tilldelning av vaccin för de doser som vi ger till personer som är folkbokförda utanför länet och inte ingår i gruppen för personal inom vård och omsorg, säger vaccinationsansvarige Magnus Johansson i ett pressmeddelande.

Förra veckan hade 1 600 av totalt 61 000 vaccinationsdoser getts till personer folkbokförda utanför Sörmlands-regionen. Hur många som var vård- och omsorgspersonal respektive vaccinturister är oklart.

Region Skåne går också ut och uppmanar sommargäster att inte vaccinera sig där:

– Vi får den tilldelade mängd vi har och den är utifrån vår folkbokföring. Därför vädjar vi att ta andra dosen där man tagit sin första dos, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren till SVT.

På Gotland vill vaccinationssamordnaren Christine Senter inte prata om vaccinturism.

– Vi uppmanar allmänheten att boka tid för vaccination i den region där de stadigvarande bor och vistas. På Gotland har vi relativt många personer som mer långvarigt bor i sina sommarhus, och vi räknar med att många av dessa personer kommer att vilja vaccinera sig här hos oss. Hittills är 3,9 procent av de som vaccinerats på Gotland mantalsskrivna i annan region.

Senter vet inte hur många av vaccinerade som bor i sommarhus på ön.

Karin Hesselgard är förvaltningschef inom Närsjukvården Halland. I regionen är 3,8 procent av de vaccinerade skrivna någon annan stans, varav en okänd andel är vårdpersonal.

”Vet inte hur många det rör sig om”

– Tilldelningen av vaccin följer befolkningsmängden i respektive region. Blir det en kraftig ökning av personer som är skrivna utanför länet kan det få betydelse, konstaterar Hesselgard.

I Region Västra Götaland är uppgifterna om vaccinturismen oklara.

– Regional vaccinationssamordning meddelar att vi inte vet hur många det rör sig om. Och vi har ju en egen befolkning som vaccinerar sig i till exempel Halland eller andra platser, säger Maria Winther på regionens presstjänst.

PODD Vaccinsamordnaren: Försvårar arbetet avsevärt

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Coronavaccin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Sörmland

Region Kalmar

Gotland

Region Västra Götaland

Region Skåne