SJ

Hélène körde 76 mil med elmoppe – i protest mot SJ

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Efter en två veckor lång resa på elmoped kom Hélène Gladsaxe, 75, fram till Sollefteå – en resa som hon inte fick genomföra med tåg.

– Det har gått förvånansvärt bra, säger Hélène Gladsaxe.

Det statliga tågbolaget SJ tillåter inte permobiler eller elmopeder med styre ombord på tågen. Det är inte tillräckligt säkert och tågen är inte anpassade för det, menar företaget. Rena tramset, menar Hélène.

Hon inledde en stor protest. Genom att resa från Stockholm till Sollefteå med sin elmoped har hon belyst SJ:s exkludering av funktionsvarierade.

– Jag har fått ett fantastiskt stöd. Inte en enda människa har rynkat på näsan åt mig. Jag har knackat på dörren på främmande stugor och bett om hjälp med att ladda moppen och det har inte varit något snack om saken. Då har de bjudit in mig på kaffe, säger Hélène Gladsaxe.

– Sverige är befolkat av väldigt trevliga och välvilliga människor. Något annat har jag inte sett, säger hon.

Hélène Gladsaxe, 75, innan avfärden.

Besökte BB-ockupationen

Det har gått lite över två veckor sedan avfärden från Sergels torg. Efter att ha rest 76 mil var hon äntligen framme i Sollefteå. Där besökte hon den pågående ockupationen av BB.

– Jag fick äntligen ockupera på plats. Det var starkt. Jag och en man ockuperade ihop och det var jätteroligt faktiskt. Man sjunker in i tanken på ett annat sätt, säger Hélène Gladsaxe.

Hur har ni fördrivit tiden?

– Vi har snackat. Det är det man gör, man snackar med människor. Om ockupationen och om utvecklingen i Sverige. Det var både stort och smått.

76 mil är långt. Hur har resan gått?

– Väldigt bra. Det var bara en liten rörig sträcka mellan Söråker och Härnösand. Det var bara skogsväg i kilometer efter kilometer och jag körde fel och blev visad fel. Det var lite jobbigt.

Var du rädd?

– Nej, sådant har jag slutat med, säger Hélène Gladsaxe.

Tyst från SJ

Över två veckor av publicitet och konstanta hejarop på Facebook. Men SJ har inte hört av sig till Hélène – och lördagen den 19 augusti åkte hon hem.

Först tog hon en moppetur på två dagar till Härnösand, sedan klev hon på Silja Lines båt till Stockholm.

– Det var ett storartat erbjudande. De gillade hela idén med protesten och erbjöd därför lift för mig och moppen, säger Hélène Gladsaxe.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Hélène protesterar mot SJ – tar elmopeden till Sollefteå

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ

Tågtrafik

Sollefteå

Sergels torg

Demonstration