Flera demonstrationer upplösta av polis

Hundratals protesterade mot coronarestriktionerna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Krister Hansson

NYHETER

I lördags samlades hundratals personer för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

I Stockholm, Göteborg och Malmö ingrep polisen och upplöste de otillåtna sammankomsterna.

Aftonbladet var på plats.

– Det var en blandad skara människor som samlats, enligt reporter Anna Sjögren.

Enligt den tillfälliga pandemilagen är det just nu förbjudet att samlas fler än åtta personer. Lagen är ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset.

Ändå samlades hundratals personer i Stockholm, Malmö och Göteborg under lördagen.

På demonstranternas plakat uttrycktes missnöje med rådande coronarestriktioner, misstänksamhet mot vaccin och uppmaningar till media och andra att rapportera ”sanningen”.

Liknande protester anordnades samtidigt i ett 40-tal länder runtom i världen. De internationella protesterna kallas ”World wide rally for freedom”.

Foto: Peter Wixtröm, Andreas Bardell, Krister Hansson
Blandade budskap syntes på demonstranternas skyltar.
Foto: Krister Hansson

Stockholm: 200–300 demonstranter

Enligt Carina Skagerlind, presstalesperson på polisregion Stockholm, hade stockholmspolisen inte fått in någon ansökan för demonstration. Man hade heller inte kontakt med någon arrangör.

– Vi ska se till att de som vill uttrycka sin åsikt ska kunna göra det. Men det finns begränsningar på grund av pandemin. Grundläggande är att vi har en pandemilag, vilket innebär begränsningar i hur många som kan samlas. Det jobbar vi självklart utifrån, konstaterade hon.

Foto: Peter Wixtröm
Kungsträdgården i Stockholm vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.

I Stockholm började människor samlas strax efter lunch på lördagen, främst vid Norrmalmstorg. Gruppen rörde sig sen via Humlegården mot Kungsträdgården och områden däromkring. Polisen uppskattar att det rörde sig om 200 till 300 personer.

– Det var en blandad skara människor i tåget, allt från äldre, till unga vuxna och barn, rapporterade Aftonbladets reporter Anna Sjögren.

Foto: Peter Wixtröm
Polisen upplöser demonstrationen på Norrmalmstorg i Stockholm.

”Isolering dödar”, ”frihet”, ”media är viruset” och ”frihet före säkerhet” är några av de budskap som syntes på demonstranternas plakat.

Några timmar senare, runt 16-tiden, hade polisen upplöst demonstrationen i Stockholm. 14 personer hade då avlägsnades, men inget grövre våld rapporterats.

Foto: Peter Wixtröm
En man i lekfulla clownkläder förs bort från Humlegården i Stockholm.
Foto: Peter Wixtrom / Andres Bardell
Demonstranter förs bort av polis i Stockholm. Polisen bar masker som skydd för eventuell virussmitta. Många av de som demonstrerade uttryckte sitt ogillande mot rådet att bära munskydd i folksamlingar och kollektivtrafik och menade att det känns ”omänskligt” att inte se varandras munnar. De upplever också att de inte får ”frisk luft” med munskydd på.

”Ansvarslöst”

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, uttryckte sig kritiskt i ett skriftligt uttalande:

”Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi.”

Även Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg, kommenterar:

”Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning.”

Malmö: Kärlek och blommor

I Malmö samlades cirka 200 personer, enligt polisens uppgifter. Inte heller där hade någon ansökan om demonstration lämnats in.

Susanna Nygren, Aftonbladets reporter i Malmö, säger att det var en blandad grupp vuxna som samlats och att det hela gick lugnt till.

– Folkmassan skanderade ”kärlek” och att de älskade polisen. De delade ut blommor och stämningen kändes inte hätsk, säger hon.

Foto: Krister Hansson
Demonstranter i Malmö viftade med hjärtan och blommor och hävdade sin rätt att kramas. Polisen använde hästar för att skingra dem, men det hela gick över lag lugnt till, enligt Aftonbladets reporter på plats.

– Det mest dramatiska som skedde var när en man med ett plakat som lades sig ner på marken när polisens bussar rullade fram för att stoppa sammankomsten, rapporterar Susanna Nygren.

Mannen fördes sedan bort av polisen.

Foto: Krister Hansson
Demonstrant på marken framför polisens buss i Malmö.
Foto: Krister Hansson
Demonstrant och polis i Malmö.

Under lördagseftermiddagen upplöstes demonstrationen i Malmö och tio personer avlägsnades av polisen.

På eftermiddagen skickade Länsstyrelsen i Skåne ut ett pressmeddelande där de meddelade att de utfärdat vite på 50 000 kronor mot de som arrangerade sammankomsten.

Göteborg: Fem personer omhändertagna

Polisen i Göteborg meddelar på polisens hemsida att de har omhändertagit fem personer i samband med två demonstrationer, en mot coronarestriktionerna och en som verkar ha handlat om den nya 5G-tekniken. En av de omhändertagna är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, i övrigt finns inga brottsmisstankar.

Klockan 14.30 var det hela över.

Foto: Krister Hansson
Polis och demonstranter i Malmö under lördagseftermiddagen.
Laddar Live Upplevelse

Andra demonstrationen i Sverige

Senast för två veckor sedan samlades flera hundra personer i den första stora ”anti-corona”-demonstrationen i Sverige, den gick under namnet ”Tusenmannamarschen” och framförde slagorden ”för frihet och sanning”.

De som demonstrerade då framförde tvivel om att det experter, politiker och media rapporterar om pandemin är sant och de uppgav att de ville manifestera sitt stöd för det de tror på.

– Vi kräver sanning i media, vi kräver sanning från våra politiker, vad gäller coronapolitiken som förs och vad gäller restriktionerna som läggs över oss, sa en demonstrant till Aftonbladets reporter på plats.

Flera menade att deras frihet och rättigheter begränsas för mycket av de restriktioner och råd som ska minska spridningen av viruset. Många uttryckte även skepsis mot coronavaccinen och stöd för diverse konspirationsteorier.

Foto: Carolina Byrmo
”Tusenmannamarschen” präglades av entusiastisk stämning, men också en del våld. Sex poliser skadades i de oroligheter som uppstod när man försökte stoppa och upplösa den otillåtna samlingen. 50 personer avlägsnades från platsen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE