Jomshof efter hårda orden mot islam: Fråga om semantik

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har flera gånger hamnat i hetluften för sina uttalanden om islam som en ”avskyvärd religion”.

Nu säger han att han misstolkats.

– Jag syftar primärt till att diskutera islamistiska länder, det tycker jag är uppenbart, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

– Jag lider med de människor som tvingas födas i de länderna, under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion.

Så sa Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof i en omtalad debatt för några veckor sedan. När det var hans tur att intervjuas i SVT-programmet ”30 minuter” var det uttalandet ett av flera som togs upp, bland de andra fanns också:

”Det finns ingen moderat islam. Islam är islam.”

”Att därför säga att islam är bra och islamism är dåligt är inte bara fel utan dessutom ohederligt. Islam är en totalitär ideologi”.

”Jag föraktar inga muslimer men jag avskyr islam”

Citaten lästes upp, ett efter ett, och Richard Jomshof fick svara på vad han egentligen menade.

– När jag har pratat om islam så har jag så klart syftat på alla de länder där islam ligger till grund för statsskicket, säger Jomshof i programmet.

Menar egentligen islamism

Partiet har därför haft interna diskussioner om detta, enligt Jomshof. För att slippa diskussioner om vad Jomshof menar handlar om semantik, snarare än sakfrågan, har han nu börjat använda ordet islamism, politisk islam, oftare.

– Med islam menar jag just islamism, det har alltid varit det jag menar. Jag vet ju vad jag tycker, säger han.

”Det sekulära o demokratiska Europa står inför det värsta hotet någonsin – långt värre än tidigare hot från nazism och kommunism.” Så skrev Richard Jomshof om islam vid ett annat tillfälle. Men i intervjun med SVT hävdar han återigen att det egentligen var islamism han menade.

– Är de vanliga muslimer som har en vanlig tro och precis som jag bara vill leva sina liv så är det ju upp till dem, säger Richard Jomshof, och tillägger att han själv har flera muslimska vänner.

 

Publisert:

LÄS VIDARE