Nyheter

Inga uniformer på prins Philips begravning

Av: 

TT

En hyllning till avlidne prins Philip vid blomsterberget utanför Windsor Castle. På lördag begravs prinsen och enligt Buckingham Palace kommer endast civil klädsel att tillåtas vid ceremonin.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

NYHETER

För att undvika pinsamheter kring vem som har rätt att bära militär uniform på prins Philips begravning har den kungliga familjen i Storbritannien beslutat att samtliga närvarande ska bära civila kläder vid ceremonin.

Prinsen, eller hertigen av Edinburgh som hans formella titel var, avled förra fredagen 99 år gammal. Han begravs på lördag i Windsor Castle, väster om London.

På grund av coronapandemin kommer endast 30 av de närmast sörjande vara på plats under begravningen.

Beslutet om civila kläder beror enligt brittiska medier på att annars riskerar fokus riktas mot prins Harry.

Lämnade kungliga livet

Harry var tidigare kapten i den brittiska armén. Men i samband med att han och hustrun Meghan till allmän uppståndelse förra året lämnade det kungliga livet och flyttade till Kalifornien förlorade Harry alla sina militära hederstitlar.

Trots att Harry har gjort två vändor i Afghanistan är han numera endast tillåten att bära tjänstgöringsmedaljer på civil klädsel.

Och det finns fler potentiella distraktioner. Om militär utstyrsel tillåts skulle drottningens andra son prins Andrew kunna föranleda höjda ögonbryn på sin fars begravning.

Prins Andrew var helikopterpilot under Falklandskriget 1982. Men Andrew har fråntagits sina offentliga uppdrag på grund av sin vänskap av den numera avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Satte ned foten

Enligt The Sun hade upprördheten blivit stor inom den brittiska militären om Andrew hade kommit till begravning i hedersuniform.

Meningen var att Andrew i samband med sin 60-årsdag för förra året skulle ha förärats titeln hedersamiral men den utmärkelsen lades på is.

Enligt The Daily Telegraph har kungligheterna de senaste dagarna fört "intensiva diskussioner" om hur man ska undvika de pinsamheter som skulle uppstå om inte Harry och Andrew – som för övrigt är de enda i familjen som tjänstgjort vid krigsfronter – blir de enda kungliga som inte bär uniform.

The Sun rapporterar att det till slut var drottningen personligen som satte ned foten och bestämde att civil klädsel gäller.

Efter spekulationerna i brittiska medier bekräftade Buckingham Palace i ett uttalande på torsdagskvällen att det är civila kläder som gäller vid begravningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: