Nyheter

Ebba Busch: Situationen i vården en kris

Av: 

TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterar en skuggbudget där vårdpersonalens återhämtning står i centrum. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterar en skuggbudget där vårdpersonalens återhämtning står i centrum. Arkivbild.

NYHETER

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kallar vårdpersonalens situation "en nationell kris".

I sin skuggbudget vill partiet satsa pengar på vårdpersonalens återhämtning och på tryggheten.

– Just nu ser vi en akut situation där vi måste försöka undvika massjukskrivningar inom sjukvården och det kräver återhämtning, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill bland annat att de 13 200 utbildade sjuksköterskor som lämnat yrket ska rekryteras som tillfällig personal för att ge ordinarie personal en månads vila.

Ebba Busch riktar också fortsatt kritik mot den sittande regeringen och statsminister Stefan Löfven.

– Hittills har statsministern och socialministern bara pekat på regionernas ansvar, men jag menar att det räcker inte. Därmed säger statsministern i praktiken att den situation som vårdpersonalen är i är okej. Men det är det inte, det är en nationell kris, säger Busch.

Kristdemokraternas skuggbudget handlar främst om vården och "tryggheten". I KD:s begrepp tryggheten ingår vården, polisväsendet och arbetsmarknaden.

– Vi kommer att lyfta fler områden med stort fokus på trygghet, att man ska kunna vara trygg med att vården fungerar, trygg med att brottsbekämpningen fungerar, trygg med att det finns en arbetslöshetspolitik som faktiskt stöttar människor tillbaka till arbetet.

Kristdemokraterna presenterar hela budgetmotionen i samband med en presskonferens på torsdag.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: