Uppgifter: Knivhuggna kvinnan i Linköping kände sig hotad

Kvinnan attackerades mitt på dagen i en gångtunnel i centrala Linköping, med våld som beskrivs som besinningslöst.

Hon var separerad från mannen som nu misstänks för mord och bodde på skyddad adress.

En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt på sannolika skäl för mordet. Han nekade till brott under förhandlingarna.

Mannen gick till attack mot den 44-åriga kvinnan på torsdagsförmiddagen på tågstationen i centrala Linköping.

I en av tunnlarna som går mellan perrongerna ska han ha angripit kvinnan med ett flertal hugg. Hon fördes till sjukhus och polisen beskrev inledningsvis att kvinnan var väldigt svårt skadad efter det allvarliga angreppet.

På eftermiddagen meddelade polisen att kvinnan dött och att ärendet utreds som mord. Senare anhölls mannen som är i 40-årsåldern.

Han häktades misstänkt på sannolika skäl för mord under fredagseftermiddagen. Nu fortsätter arbetet i utredningsarbetet och bland annat har förhör hållits.

– Vi har hållit förhör, samlat in bevis från brottsplatsen som beslag och spår. Vi håller på att inhämta övervakningsfilmer och håller på att analysera dessa, säger Malin Axelsson vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping.

I nuläget kan Malin Axelsson inte gå in på om mordet var planerat.

– Det är för tidigt för att säga huruvida det var planerat eller inte. Jag kan inte närmare kommentera vad som har hänt på resecentrum, det är någonting som vi håller på att utreda, säger Malin Axelsson.

Har tagit saker i beslag

Olika beslag har gjorts på platsen men exakt vad är ingenting som Malin Axelsson kan gå in på i nuläget, mer än att det har betydelse för utredningen tillsammans med andra utredningsåtgärder så som vittnesförhör.

– Vi har tagit saker i beslag från brottsplatsen, vad vi har tagit i beslag tänker jag inte närmare gå in på. Av utredningstekniska skäl vill jag inte gå in på vad vi har tagit i beslag, säger Malin Axelsson och fortsätter:

– Han har lämnat en redogörelse och har fått tillfälle komma till tals på häktningsförhandlingen men jag kan inte gå in på vad han har sagt eller berättat, säger Malin Axelsson.

Mannen nekar till brott men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter. Han ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7 undersökning.

– Han förnekar brott och det är hans inställning till anklagelserna, säger mannens försvarsadvokat Pierre Frennesson.

En bukett rosor ligger vid trappen till gångtunneln mellan perrongerna.
En bukett rosor ligger vid trappen till gångtunneln mellan perrongerna.
Stora avspärrningar på platsen.
Stora avspärrningar på platsen.

Uppgifter: Besinningslöst våld

Enligt uppgifter till Aftonbladet var våldet besinningslöst, mannen ska ha suttit över kvinnan samtidigt som han högg henne. På platsen ska det även ha funnits ett barn, enligt uppgifter. Många ska ha blivit vittne till den brutala attacken och stationen spärrades av.

Den misstänkte mannen ska ha stått kvar i gångtunneln när polisen anlände, och kunde gripas direkt.

– Det enda positiva man kan se som polis efter en sak som denna är att den misstänkte kunde gripas snabbt, säger Thomas Agnevik på polisen i Linköping.

Den misstänkte mannen och kvinnan var tidigare gifta men hade separerat. De har flera barn tillsammans, barn som alla är omhändertagna sedan flera år tillbaka.

Levde under skydd

Kvinnan ska ha upplevt sig hotad av maken, så pass att hon sedan 2015 levde med skyddade personuppgifter på ett skyddat boende. Att hon besökte Linköping på torsdagen var enligt uppgifter till Aftonbladet för att hon skulle besöka socialtjänsten och att ex-maken i samband med det då ska ha fått syn på henne.

I en dom i kammarrätten om det tidigare parets barn berättade kvinnan hur hon utsatts för våld och övergrepp av maken, som flera gånger ska ha behandlats för missbruk. Men hur hon, efter att de separerat, börjat bygga upp sitt liv igen. Hon studerade och försökte bli en bra ensamstående mor, sade hon då.

Mannen som nu häktats är sedan tidigare misstänkt för flera brott. Senast i februari dömdes han till skyddstillsyn för stöld, försök till våld mot tjänsteman och försök till stöld.

Kammarrätten valde dock att låta barnen vara fortsatt placerade.

Polisens tekniker på plats.
Polisens tekniker på plats.
Polisen på perrongen i Linköping.
Polisen på perrongen i Linköping.
Publisert:

LÄS VIDARE