Kronfågelchefen: Det är ytterst beklagligt

Under en längre tid har kycklingar skållats levande och en stor andel har haft smutsigt kött.

Efter 200 sekunders granskning medger Kronfågels vd Mats Hedlund att bolaget brustit.

– Det är ett misslyckande som vi tar på stort allvar, säger han.

Aftonbladets och Viafrees granskande program ”200 sekunder” har undersökt förhållandena på Kronfågels slakteri i sörmländska Valla utanför Katrineholm.

Kycklingar skållas levande och hygienproblem har lett till smutsigt kött och smittoutbrott.

Kronfågels vd Mats Hedlund.
Kronfågels vd Mats Hedlund.

När ”200-sekunders” Robert Aschberg konfronterar Kronfågels vd Mats Hedlund svarar han så här:

Länsstyrelsen säger att ni har allvarliga brister i er djurhållning och att ni har haft det en längre tid.

– Det är sant att vi under en tid har haft avvikelser i vår avlivningsprocess. Man jag skulle inte vilja hävda att vi har problem med djurhållningen generellt sett, säger Mats Hedlund.

Det är kycklingar som har skållats levande och kanske än i dag skållas levande på ert slakteri. Det är ju djurplågeri.

– Det är alltid viktigt att kycklingarna inte lider skada eller på annat sätt far illa i processen. Det har de inte gjort i det här fallet heller. De har varit djupt sövda, bedövade. Vi är relativt ensamma i Sverige om att ha gasbedövning av våra kycklingar. De har inte varit vid medvetande och har inte så till vida farit illa i det här fallet.

– Vi installerade en ny stickutrustning i januari och vi har vissa inkörningsproblem. Det är ytterst beklagligt. Men i 99,9 procent av fallen, eller faktiskt mer än så, fungerar processen.

I höstas hade ni ett utbrott av campylobacter och i mars upptäcktes många kycklingar med synligt mag- och tarminnehåll. Har ni problem med hygienen på slakteriet?

– Campylobacter är en naturlig tarmbakterie som finns hos kyckling och som alltid kommer att finnas i miljön. Den måste hanteras med god hygien och bra hygienregler. Vi har tagit prover i anläggningen och alla prover har varit negativa. Vi har inte campylobacter fritt flödande i anläggningen, anläggningen är hygienisk.

Kronfågels slakteri i Valla.
Kronfågels slakteri i Valla.

Av 100 undersökta kycklingar som var på väg ut från slakteriet och till kylrummet var 36 kontaminerade, är inte det alarmerande?

– Det är ett misslyckande som vi tar på stort allvar. Kycklingarna i en del av våra flockar har den senaste tiden haft större variationer på vikt än vanligt. De maskiner som rensar kycklingen har inte parerat den ökade viktvariationen. Det har gjort att vissa kycklingar tyvärr inte har rensats korrekt.

– Kronfågel har enligt lag i uppdrag att manuellt besiktiga varenda kyckling innan den går vidare till butik. I det här fallet har besiktningsrutinerna tyvärr brustit. Vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet så snabbt som möjligt.

Vad hade hänt med de här 36 kycklingarna om inte inspektörerna plockat ner dem?

– Kycklingen passerar flera ytterligare steg och kvalitetskontroller i produktionsprocessen efter rensning och innan den går ut till butik, men vi kan såklart inte garantera att några av dessa kycklingar inte skulle ha kunnat nå butik, även om risken är liten.

Är det inte så att det går för fort?

– Jag vill hävda att vi har rutiner, processer och utrustning för att köra på den hastighet som vi har i dag.

Vad vill du säga till de konsumenter som reagerar på sådana här uppgifter?

– Jag förstår att konsumenterna reagerar, absolut. Det är oerhört beklagligt att vi har de här avvikelserna. Att djuren inte far illa är oerhört viktigt för oss och de har inte farit illa i de här fallet heller. Jag beklagar att vi har den här situationen och vi gör allt vi kan för att komma till rätsida med det, säger Mats Hedlund.

 

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE