Hotas av 15 års fängelse för att hon är Protasevitj flickvän

Sofia Sapega, 23, hotas av 15 års fängelse.

För att hon är Roman Protasevitj flickvän.

– Vi är i chock, säger hennes pappa.

I söndags greps den belarusiske journalisten och grundaren av den oppositionella sajten Nexta, 26-årige Roman Protasevitj, sedan stridsflyg och ett falskt bombhot tvingat hans Ryanair-flight att landa i Minsk.

Hans ryska flickvän Sofia Sapega greps också på Minsks flygplats. Hon hanteras nu på exakt samma sätt som Protasevitj, med videor inspelade under tvång och påståenden om brott.

Sofia Sapega, 23, sitter häktad i Belarus i stället för att slutföra sin magisteruppsats om internationell rätt i Litauen.
Sofia Sapega, 23, sitter häktad i Belarus i stället för att slutföra sin magisteruppsats om internationell rätt i Litauen.

Pappan på väg till Belarus

Sofia hotas precis som pojkvännen av 15 års fängelse för att hon ska ha organiserat massupplopp, skriver Novaja Gazeta med hänvisning till en insatt källa.

I tisdags publicerade en regimvänlig belarusisk Telegram-kanal dessutom en video, där Sapega tvingas säga att hon är redaktör för Telegram-kanalen ”Belarus svarta bok”, som publicerar personlig information om belarusiska poliser och KGB-agenter. En sajt som tidigare stämplats som extremistisk i Belarus.

Sofia Sapegas styvfar Sergej Duditj, som bor i ryska Vladivostok där Sofia föddes, var under onsdagen på väg till Belarus för att träffa dottern.

– Jag kan inte kommentera den där videon. Vi är i chock, säger han till Novaja Gazeta.

Sofia Sapega är modeintresserad och bryr sig inte alls om politik, enligt en vän.
Sofia Sapega är modeintresserad och bryr sig inte alls om politik, enligt en vän.

Deltog inte i demonstrationer

Sofias mamma Anna Duditj uppger för ryska BBC att dottern aldrig deltog i några protester efter det riggade presidentvalet i Belarus den 9 augusti 2020. Hon lämnade landet den 11 eller 12 augusti och har sedan dess studerat internationell rätt i Litauen.

– Det är 100 procent lögn att hon skulle ha deltagit i demonstrationerna, säger modern enligt tidningen Meduza.

En av Sofias vänner säger till belarusiska tidningen Tut.by (som numera är håller till på Facebook sedan de belarusiska myndigheterna för en vecka sedan stängde sajten och grep 13 journalister) att Sofia är ”helt apolitisk, hon tecknar och är modeintresserad”.

Bild från en av två bekännelsevideor med Sofia Sapega, som lades ut av en regimvänlig belarusisk Telegram-kanal under tisdagen.
Bild från en av två bekännelsevideor med Sofia Sapega, som lades ut av en regimvänlig belarusisk Telegram-kanal under tisdagen.

Semester i Grekland

Roman och Sofia hade varit i Grekland på en två veckor lång semester, enligt vännen. De var på väg från Aten till Vilnius när Ryanair-planet tvingades vända mot Minsk, 30 kilometer från Litauens gräns.

Sofia Sapega sitter nu häktad i belarusiska säkerhetstjänsten KGB:s ökända häkte Okrestina, där många demonstranter mot Aleksandr Lukasjenkos diktatur torterades förra året.

– Inom tio dagar avgörs det om hon åtalas eller släpps, säger jourhavande advokaten Anton Gasjinskij till Novaja Gazeta.

Sofia Sapega har inte fått träffa sin egen advokat, bara Gasjinskij. Han säger att det är möjligt att hon släpps, och hänvisar till ett kommande möte mellan Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin den 28 maj.

– Jag tror att en sådan diskussion kommer upp under mötet mellan presidenterna, säger Gasjinskij.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE